Zeeuws vrouwentekort nekt boeren

Posted by on Nov 12th, 2013 and filed under BALANS, PSYCHOLOGIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Volgens vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS wonen er veel meer jonge mannen in Zeeuws-Vlaanderen (foto) dan vrouwen van dezelfde leeftijd. Daarom hebben kerels daar het moeilijk om een echtgenote te vinden. Die trekken voor een studie naar de grote stad en blijven daar vervolgens hangen.

Dat is niet zo gek, Zeeuws Vlaanderen is een van de stukken economisch achtergebleven gebied van Nederland. Onderzoekster Lena Edlund van Columbia University (Verenigde Staten) onderzocht de verdeling van vrijgezellen over stad en platteland in 47 landen. In 44 daarvan waren de vrijgezellen voor een groot deel in stedelijke gebieden te vinden. Vooral single vrouwen trekken naar de stad, ontdekte Edlund, omdat daar mannen van ‘betere kwaliteit’ (een goede opleiding, een leuke baan, een behoorlijk inkomen) te vinden zijn.

Omdat steden duur zijn, kunnen alleen mannen met een goed inkomen daar blijven. Arme mannen kunnen het stedelijke leven niet betalen en vertrekken of komen niet eens naar de stad toe. Vrouwen volgen in de stad juist een opleiding om een goede partij te zijn voor de mannen daar.
Het gevolg is dat op het platteland (en dan vooral in economisch achtergebleven stukken) een overvloed aan laagopgeleide mannen met slecht betalende banen overblijft. Vrouwen keren er nauwelijks terug. Die mannen hebben een programma als Boer Zoekt Vrouw nodig om aan de dame te komen. Of ze blijven alleen, zoals het lot zal zijn van veel mannen in Zeeuws Vlaanderen.

Dit artikel is met toestemming van Faqt, online populair-wetenschappelijk magazine overgenomen.
Beeld: Nicubunu.photo, Flickr

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery