Aandeel topvrouwen (nog) benedenmaats

Posted by on Feb 21st, 2012 and filed under POLITIEK, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Negentien procent van de bestuursfuncties en posities in hoger management wordt vervuld door vrouwen in Nederland. Dit blijkt uit een internationale rapportage van Mercer. Met dit percentage hangt Nederland tussen Duitsland (20 procent) en de Verenigde Arabische Emiraten (17 procent).

Opmerkelijk is dat Oost-Europese landen en Rusland hoog scoren in vrouwelijke deelname aan bedrijfsbesturen: tussen de 33 en 44 procent.

De oorzaak van de hoge dan wel lage scores zijn te wijten aan verschillende factoren, die ook verschillend wegen per land. Nederland heeft bijvoorbeeld relatief weinig vrouwen die 36 uur of meer werken – dat heeft gevolgen voor de grootte van de talentenpoel waarin besturen vissen. Hier zijn hoge welvaart en moederschapscultuur traditioneel een rem op ambitie.

Oost-Europese landen hebben van oudsher veel voltijds werkende vrouwen gekend; de noodzaak om aan armoede te ontsnappen voedt ambitie en er zijn weinig culturele belemmeringen voor vrouwen om te werken. Dit laatste in tegenstelling tot Saoedi-Arabië die onderaan de lijst van Mercer staat met 0 procent vrouwen in de top.

Saillant is dat Noorwegen laag scoort, ondanks de wetgeving die besturen dicteert 40 procent vrouwelijke leden aan te stellen.

Lees hier het hele rapport.

Beeld: Oviler

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery