Aantal topvrouwen neemt toe, maar…

Posted by on Jun 5th, 2014 and filed under RECENT, TOPVROUW. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Het aandeel vrouwen in de top is bij 11 procent van de ondertekenaars van het charter van Talent naar de Top gelijk gebleven, en gedaald bij 34 procent. 55 procent meldt een toename. Dit blijkt uit de jaarlijkse verslag van Talent naar de Top.

Organisaties die het charter ondertekenen, beloven meer vrouwen in hun bestuur te benoemen en daarvoor extra inspanning te leveren. Gemiddeld hebben de ondertekenaars 21 procent vrouwen in de RvB en 23 procent vrouwen in de RvC (34 procent vrouwen in de RvT).

Organisaties (verbonden aan Talent naar de Top) in cultuur, media en communicatie hebben met 54,8 procent het grootste aandeel vrouwen in de top. De sector technologie- en telecom blijft met 14,3 procent achter. Deze sector is echter ondervertegenwoordigd in het totale aantal ondertekenaars.

Publieke sector
‘In vergelijking met de top 100 grootste bedrijven in Nederland die gemiddeld een aandeel van 6,5 procent vrouwen in de RvB en 12,7 procent in de RvC laten zien (Elite Group, 2012)’, staat in het persbericht. De 238 ondertekenaars laten zich echter moeilijk vergelijken met de honderd grootste, multinationale ondernemingen in Nederland.

Scholen, vakbonden, gemeenten, provincies, culturele instellingen, andere organisaties uit het het publieke domein, en het middenbedrijf domineren de lijst ondertekenaars. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat ook goede bedoelingen en inspanningen op het vlak van diversiteit niet altijd even snel vruchten afwerpen.

Een jaarlijks overzicht van de diversiteit in de top van beursgenoteerde bedrijven – daar waar het voor Nederlandse vrouwen het moeilijkst is om tot de bestuurskamer door te dringen – geeft de Female Board Index.

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery