Alcohol extra ongezond voor vrouwen

Posted by on Nov 9th, 2016 and filed under GEZONDHEID. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Alcohol is sociaal smeermiddel nummer een, en tegelijk maakt misbruik ervan meer kapot dan ons lief is. Wat de risico’s van alcoholgebruik vergroot is dat het een sociaal geaccepteerd middel is. Tegelijk rust op hulp zoeken voor verslaving steeds minder een taboe.img_2822Toch dringt het risico van een glaasje maar langzaam door. Aangetoond is dat alcohol slechter voor de gezondheid is dan veel drugs. Zelfs een glas wijn of bier heeft al negatief effect. Ook zijn wetenschappers erachter gekomen dat ons brein krimpt onder invloed van alcohol. Wie zit daar nu op te wachten?

Alle onderzoeken ten spijt: mensen blijven lekker doordrinken, en ook onder jongeren wordt comazuipen steeds populairder. Wetenschappers van de Universiteit van Gotenburg zijn er achter gekomen dat alcoholische versnaperingen voor vrouwen nog net iets ongezonder zijn dan voor mannen.


Onderzoekster Kristina Berglund keek naar de hersenfuncties van 42 alcoholisten, van wie een derde uit vrouwen bestond. En wat bleek? Na vier jaar doordrinken was het serotoninepeil in het brein van de vrouwelijke proefpersonen gehalveerd. Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, maakt blij en energiek, en zorgt ervoor dat je beter om kan gaan met stress. Een lage concentratie van dit hormoon maakt depressief, angstig en kan zelfs zelfmoord in de hand werken. Bij mannen was dezelfde schade pas na twaalf jaar drankmisbruik aangericht. Reden temeer om alcoholgebruik onder controle te houden.

Share

Comments are closed

Photo Gallery