Annelie Pompe ziet probleem als avontuur

Posted by on Mar 18th, 2015 and filed under RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

‘Je hebt geen baard met ijspegels nodig om op avontuur te gaan.’ Annelie Pompe toont een foto van het archetype dat op extreme expedities gaat: een kerel in poolpak met een bevroren, woeste baard.

Meer dan het tegenovergestelde van dat beeld kan Pompe zelf niet zijn. En toch is de frêle Zweedse een wereldvermaarde atleet en beroepsavonturier die extreme omstandigheden niet schuwt.

Foto: Annelie Pompe©

Foto: Annelie Pompe©

Ze dook in één jaar naar een recorddiepte van 126 meter – zonder duikapparatuur – en beklom de hoogste berg van de wereld, de Mount Everest. Haar ideeën van ‘avontuur’ liggen misschien iets anders dan voor de meeste onder ons. Maar zo zegt ze: je hoeft niet naar hoge pieken en diepe dalen te gaan om op avontuur te gaan.
‘We zijn allemaal anders. We hebben allemaal verschillende avonturen. Een goed begin is problemen en risico’s te gaan zien als avonturen en uitdagingen. Geluk is weten waar je energie van krijgt.’

Adem inhouden
Op uitnodiging van Ebbinge verzorgt de Zweedse een inspirerende ochtend voor een select gezelschap. Ebbinge-partner Wieke Janssen leidt de bijeenkomst in met een column van Freek de Jonge over passie. ‘Wij willen allemaal winnaars zijn die niet hebben afgezien. Vedetten. Wat we doodmaken met die verhulling van het lijden, is passie. Passie doet pijn. Wie met passie leeft, leeft met doodsverachting. Wie zonder passie leeft, is dood.’

Foto: Annelie Pompe©

Foto: Annelie Pompe©

Leven met passie komt soms met een prijs, maar niet altijd, zo bewijst het levensverhaal van Pompe. Hoe ze opgroeide, vroeg de natuur in trok, leerde bergklimmen en vervolgens haar hart verloor aan de zee. Even dacht ze er verstandig aan te doen een vak te leren als IT-consultant. Maar daar lag haar hart helemaal niet, ontdekte ze al snel.

Sinds haar free diverecord en beklimming van de Mount Everest verdeelt Pompe haar tijd tussen de bergen, de zee, lezingen en trainingen. Ze laat foto’s en filmpjes zien van haar avontuurlijke leven. Haar vader met wie ze wedstrijdjes adem inhouden deed. Met haar jongere broer op een berg in Noorwegen – die nu ‘een gewone baan’ heeft. Haar rondzwervingen over de wereld. De donkere diepten van de zee. De witte woestenij rond Everest.

De juiste aansporing
Na een tijdje onderbreekt ze haar verhaal en kijkt ze vrolijk de zaal rond, en vervolgens op haar horloge. ‘Zes minuten. Zolang kan ik dus mijn adem inhouden. Daar gaan wij straks met zijn allen mee oefenen.’
[…]
Lees hoe het afloopt op Ebbinge.nl.

Bekijk hieronder het inspiratieinterview met Annelie Pompe door Mirjam van Immerzeel.

Share

Comments are closed

Photo Gallery