Beatrix treedt per 30 april 2013 af als koningin van Nederland

Posted by on Jan 29th, 2013 and filed under FOTO, TOPVROUW. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Beatrix treedt per 30 april 2013 af als koningin van Nederland

Beatrix van Oranje-Amsberg treedt op 30 april dit jaar af als koningin van Nederland. Ze is dan 75 jaar en heeft het ambt op die dag precies 33 jaar vervuld.

Haar toespraak, maandagavond om zeven uur, waarin ze haar aftreden aankondigde, pakte ze geheel anders aan dan haar moeder Juliana indertijd. Waar Juliana te kennen gaf het koninginnenschap niet meer aan te kunnen (ze was 71 jaar), betoogde haar dochter dat ze nog genoeg energie en plezier had voor het werk. Beatrix maakt ruimte voor een nieuwe generatie en zal waarschijnlijk ook heel graag nog wat van haar gezonde jaren willen genieten als gepensioneerde.

Om haar zoon Willem-Alexander haar te laten opvolgen, zal ze op die dag tekenen voor haar abdicatie. De dag zal verder in het geheel in het teken zal staan van de inhuldiging van de nieuwe koning in Amsterdam. Zijn vrouw Máxima zal voortaan de titel koningin dragen.

In het geval van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix werden hun echtgenoten prins-gemaal genoemd en geen koning. Voor Máxima wordt een uitzondering gemaakt. Waarschijnlijk omdat het kennelijk nog altijd voor iedereen duidelijk is wie belangrijker is; de koning staat boven de koningin.

De oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima is nu troonopvolger. Mocht er iets ergs gebeuren met haar vader zou het kunnen dat haar moeder regentes van Nederland wordt tot Amalia meerderjarigheid bereikt. Máxima’s vader maakte deel uit van de dictatuur in Argentinië in de jaren zeventig en zal door zijn betrokkenheid niet aanwezig mogen zijn bij de inhuldiging op 30 april.

Kijk hier voor berichtgeving over de toespraak van Beatrix op televisie.

Enkele reacties op het opstappen van Beatrix, op Twitter ook wel ‘trixit’ genoemd.

Uit de Volkskrant:

Europees commissaris Neelie Kroes: ‘Ik heb het grootste respect voor koningin Beatrix. Het is een totale bewondering voor haar jaren van dienst en haar toewijding aan het Nederlandse volk.’

Marianne Thieme, fractieleider Partij voor de Dieren
‘Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat de koningin heeft besloten op bijna 75-jarige leeftijd haar verantwoordelijkheden over te dragen aan een nieuwe generatie. […] De Partij voor de Dieren spreekt haar waardering uit voor de inzet van koningin Beatrix gedurende haar ambtsperiode en spreekt de wens uit dat koning Willem IV zijn voorbeeldfunctie op een voorbeeldige wijze zal invullen.’

Jeroen Krabbé, acteur
‘Ze was een briljante ceo van een hele grote onderneming met een heel groot hart. Ze is een erg bijzondere en zakelijke vrouw die haar regeerperiode op zo’n ongelofelijke manier en op zo’n warme en moederlijke wijze heeft volbracht.’

Beeld: Nederlands Openluchtmuseum
Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery