CEO me! gespot door de media

Posted by on Jun 26th, 2011 and filed under Het boek CEO me!. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

In De Pers (19 september 2011):

Hoe bereik je de top? Meer werken en minder zeuren

#CEOme In hun boek CEO me laten twee journalistes zien hoet het werkt, daar in de top. ‘Niet weer zo’n zeurboek.’

Eveline Domevscek
Amsterdam
Rara, wie maakt het snelst carrière? De groep vrouwen die doorwerkt en borrelt met mensen uit haar vakgebied? Of de groep die hele middagen over het glazen plafond discussieert en vervolgens gezusterlijk uitbarst in ‘Brand new day’? Juist, u raadt het al.

Journalisten Mirjam van Immerzeel en Willemijn van Benthem schudden nog steeds lachend hun hoofd als ze terugdenken aan al die vrouwenbijeenkomsten en netwerkmiddagen die ze afliepen voor hun boek CEO me, dat vrijdag verschijnt. ‘Houd eens op met zeuren en ga gewoon aan het werk. Je moet het scheiden: als je echt carrière wil maken, bezoek je bijeenkomsten waar je relevante mensen tegenkomt. Als je wilt klagen over werkperikelen en op zoek bent naar een hart onder de riem, heb je toch je vriendinnen?’, zegt Van Immerzeel.

Zo. De toon is gezet. Van Immerzeel en Van Benthem wilden weten hoe je topman of -vrouw wordt en waarom er nog steeds zo weinig vrouwen tot die top doordringen. ‘Maar het moest niet het zoveelste topvrouwenboek worden. Niet weer zo’n zeurboek’, zegt Van Benthem. Dus gingen ze in gesprek met dertig topmannen en -vrouwen om er achter te komen hoe het nou werkt in die top.

Daarin is geen ruimte voor ‘brand new day’, maar wel voor vrouwen met energie. Veel energie. Van Benthem: ‘Ook al is er geen blauwdruk van de topvrouw, wel viel op dat de vrouwen die we spraken een enorme drive hebben. Ze hebben niet veel slaap nodig, hebben – vaak veel – kinderen, sporten veel en vinden hun werk hartstikke leuk. Zelfs op vakantie zeggen ze: kom maar op met die laptop.’ Je moet dus kunnen plannen, als topvrouw. Zo plande Pauline van der Meer Mohr, bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit, na elk kind (ze heeft er vier), een carrièreswitch.

Ook hebben de vrouwen vaak een partner die hen aanmoedigde en zelf best een dagje wilde inleveren. ‘Vrouwen moeten beseffen dat ze niet alles perfect kunnen doen. Als ze eenmaal hebben besloten dat ze voor zo’n topcarrière willen gaan, moeten ze bereid zijn concessies te doen. Dat zouden dus ook de eerste stapjes van hun kind kunnen zijn’, zegt Van Immerzeel. Van Benthem vult aan: ‘Je kunt gewoon niet de beste moeder, beste minnares en beste manager zijn.’ Een andere tip voor ambitieuze vrouwen: laat je ideeën niet pikken. Als je collega jouw idee heel overtuigend zit te verkopen, zeg je: ‘leuk dat je MIJN idee overneemt, maar…’ Net als eurocommissaris Neelie Kroes.

Maar ook mannen kunnen wat opsteken van het boek. Het is dan ook een ‘handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen’. ‘De animo om CEO te worden is klein in Nederland. Er is maar een klein clubje supergemotiveerde mensen dat ervoor wil gaan. Elke uitbreiding van die talentenpoule betekent vechten. Voor vrouwen én mannen’, legt Van Immerzeel uit.

Tuurlijk zijn er wel obstakels voor specifiek vrouwen op weg naar de top. Al willen Van Benthem en Van Immerzeel het niet over een ‘glazen plafond’ hebben. ‘Dat bestaat niet’, zeggen ze stellig. ‘Alle topvrouwen waren het daarover eens. Dat zien vrouwen alleen zelf, ergens zwevend boven de keukentafel waar de zorgtaken worden verdeeld en carrièreplannen worden gesmeed.’ Wel is het zo dat de ‘jongere generatie’ topmannen (de veertigers en vijftigers) het liefst met iemand in de raad van bestuur of commissarissen zitten die op hen lijkt. Van Benthem: ‘Tja, dat is vaker dat buikje dan dat rokje met die mooie benen.’

Stuwmeer
Zo mogelijk het moeilijkst maken vrouwen het elkaar. Topvrouwen die op het schoolplein met de nek worden aangekeken als zij in pak en met chauffeur aankomen, zijn geen uitzondering. Een sneer als je geen luizenmoeder of oppasmoeder kunt zijn ook niet. ‘Wat dat betreft heeft Nederland een lastige cultuur. Zorgende moeders en werkende vaders zit er nog diep in’, zegt Van Benthem zuchtend, terwijl ze haar baby van drie maanden in zijn wagen legt.

Toch gaat het aantal topvrouwen stijgen. Het kan niet anders, stelt Van Immerzeel. ‘Universiteiten zitten vol vrouwen. Er komt een heel stuwmeer van capabele vrouwen aan met wél de ambitie. Bovendien loopt één op de twee relaties stuk, dus de economische dwang om je eigen verdiencapaciteit te ontwikkelen is groter. Je wilt toch niet noodgedwongen driehoog achter wonen met drie kinderen?’ Van Benthem: ‘Bedenk: het is te regelen, zo’n carrière. Als je maar wilt. Desnoods neem je af en toe je kind mee, haha’, zegt ze, terwijl ze naar haar vredig slapende zoon kijkt.

Foto: Sander Baks

 

In Trouw (26 mei 2011):

Topvrouw worden? Gewoon doen!

Mark Rutte krijgt vandaag de Monitor Talent naar de Top uitgereikt. Een voortgangsrapport over het voornemen van overheid en bedrijfsleven om meer vrouwelijk talent in topfuncties te krijgen. Een van de vele.

Het is precies die lawine aan beleidsstukken, charters, quota, stichtingen en subsidieprogramma’s waar Mirjam van Immerzeel en Willemijn van Benthem klaar mee zijn. De twee journalisten schrijven het boek ‘CEO me’, voor vrouwen én mannen die de top willen bereiken. De truc: je moet het leuk vinden, en dan gewoon doen.

De foto van Maartje Geels bij het artikel in Trouw

“Het is een industrie geworden”, constateert Van Immerzeel. “Al die congressen, workshops en boeken voor vrouwen die naar de top willen, maar zich gehinderd voelen door mannen, kinderwens of bedrijfscultuur. Vol goede bedoelingen, maar het is ook handel voor pr-bureaus en coaches. Zit je in een zaaltje met honderd vrouwen ‘Brand new day’ te zingen. Of, je verzint het niet, naar een yoga-goeroe te luisteren. Dan denk ik: je kunt die tijd ook steken in het oprichten van een nieuw KPMG. Of netwerken in je eigen vakgebied, in plaats van je carrière problematiseren met vrouwen uit heel andere vakgebieden.”

Voor hun boek spraken Van Immerzeel en Van Benthem met onder meer topvrouwen Caroline Princen (ABN Amro), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus Universiteit) en Joanne Kellermann (De Nederlandsche Bank). Maar ook de éminence grise van het bedrijfsleven, zoals Morris Tabaksblat (ex-Unilever) en Jan Kalff (ex-ABN Amro).

De belangrijkste tips? “Het begint bij de keukentafel”, zegt Van Benthem, zelf acht maanden zwanger. “Te vaak zie je nog dat vrouwen traditionele zorgtaken naar zich toe trekken. Mannen beloven wel dat ze minder gaan werken als ze vader worden, maar doen het in de praktijk niet. Vrouwen moeten af van het schuldgevoel dat ze geen goede moeder zouden zijn als ze fulltime werken. Soms moet je zeggen: ik ga toch werken, ook al is mijn kind ziek. Veel topvrouwen hebben trouwens opvallend veel kinderen. Vier is geen uitzondering. Het zijn vrouwen die goed kunnen organiseren.”

Eenmaal in de top moeten vrouwen zich niet laten overdonderen door mannen in de raad van bestuur. “Tegenover zo’n CEO, zo’n knoest in een duur pak, praten vrouwen soms te zacht. Ze twijfelen te veel over hun capaciteiten. Onzin, vrouwen kunnen prima op dat niveau functioneren. Maar ze moeten luid van zich laten horen. Dan nemen de mannen meer van je aan.”

De meeste topvrouwen zeggen dat het een kwestie is van gewoon doen. “Het zijn vrouwen die het leuk vinden, ontzettend veel energie hebben en toe kunnen met weinig slaap.”

Een quotum voor topvrouwen is volgens Van Immerzeel niet de oplossing. “Veel mannelijke bestuurders hebben nog langlopende contracten. Die krijg je niet zo maar weg. En vrouwen zitten daar ook niet allemaal op te wachten en willen zeker niet als extruustruus worden gezien. Maar niemand móet naar de top. Het kan, maar het moet niet.”

“Eigenlijk”, vult Van Benthem aan, “moeten vrouwen zich sowieso eens wat minder aantrekken van wat anderen allemaal zeggen.”

‘CEO me’ verschijnt in september. Van Immerzeel en Van Benthem houden ook een website bij met een zakelijke kijk op emancipatie: http://ceome.nl.

Foto: Maartje Geels
Tekst: Bram Logger

Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant op 24 mei, heeft NU.nl een publicatie over CEO me! geplaatst:

AMSTERDAM – Als een vrouw een topfunctie wil in het bedrijfsleven, bepalen vooral persoonlijke aspecten of dit lukt. Het moet iemand worden gegund en ook een vergelijkbare achtergrond met medebestuurders is een pre.

Dat stellen Willemijn van Benthem en Mirjam van Immerzeel, auteurs van CEO me. Het boek, dat in september verschijnt, is bedoeld als ‘handboek voor ambitieuze mannen en vrouwen’.

De auteurs spraken met verschillende vrouwen (en mannen) met topfuncties in het bedrijfsleven. In een interview met de Volkskrant analyseren ze hoe vrouwen op hoge posities kunnen komen.

Vergadertafel
Het is in ieder geval belangrijk dat ambitieuze vrouwen zich laten horen bij vergaderingen. “Blijf niet stil aan tafel zitten om als laatste een ideetje te opperen, maar steek direct van wal”, zegt Van Benthem in de Volkskrant.

Ook moeten vrouwen ervoor waken dat hun ideeën niet worden gestolen, een proleem waar velen tegenaan lopen.

Rotklussen
Tijdens de kredietcrisis stroomden er relatief gezien vaker vrouwen door naar topfuncties dan mannen, vaak met wisselend succes. Volgens de auteurs maakten de vrouwen een inschattingsfout bij het kiezen van klussen.

“Die bleken allemaal rotklussen te hebben aangenomen, die mannen als hete aardappel hadden doorgeschoven,” stelt Van Immerzeel in het artikel.

Ook het netwerken kan vaak beter. In plaats van bijeen te komen met vrouwen om te klagen over mannelijke tegenwerking, is het beter gesprekken te houden met succesvolle mensen in het bedrijfsleven.

Daarnaast lopen ambitieuze vrouwen met kinderen aan tegen de ‘moedermaffia’, moeders op het schoolplein, doorgaans met deeltijdbaan, die topvrouwen liever wat vaker in actie zien in schoolverband. Ook daar moeten de vrouwen zich niets van aantrekken, stellen de auteurs.

Nog meer publicaties vind je op o.a.:

opzij.nl, mamaenzo.nl, relatie.blog.nl, voorvrouwen.nl, profnews.nl

 

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery