Netwerkgeheimen van Rinnooy Kan (blijven geheim)

Posted by on Mar 19th, 2012 and filed under NETWERKEN. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Alexander Rinnooy Kan, scheidend voorzitter van de Sociaal Economische Raad, staat aan het hoofd van maar liefst achttien besturen, raden van toezicht en adviesraden (‘hoho, het zijn vooral functies uit hoofde van mijn voorzitterschap bij de SER’, zegt hij zelf). Maar we zien ook functies bij Het Concertgebouw, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de World Press Photo). Rinnooy Kan was volgens de Volkskrant jarenlang de machtigste man van Nederland.

Hoe heeft hij zichzelf in beeld gespeeld in de juiste netwerken? We vroegen het hem (en andere topmannen en topvrouwen) in het boek CEO me! Rinnooy Kan hield zich op de vlakte… want netwerkgeheimen zijn… eh… geheim?

Als we vragen om zijn netwerkadviezen, antwoordt hij slechts: ‘natuurlijk is het handig om de juiste mensen te kennen. Maar wie zijn dat? Dat weet je ook niet van te voren.’

Later zou hij in een interview zeggen dat hij ‘nooit enig maatschappelijk nut’ heeft gehad van de relaties die hij opdeed in zijn studententijd – Rinnooy Kan studeerde wiskunde in Leiden en was lid van Minerva. Maar laten we wel wezen, zo weten we inmiddels uit de wijze lessen van onze topheadhunters, een topcarrière is geen toeval.

Ongebruikelijke overstappen
Niets in zijn wetenschappelijke carrière als hoogleraar en later als rector van de Erasmus Universiteit Rotterdam wees op een overstap naar het voorzitterschap van VNO/NCW en weer later naar de bestuurskamer van ING Bank.  Zou kennis machtig zijn, maar kennissen toch machtiger? Hij zegt de topvrouwenzaak in ieder geval een warm hart toe te dragen.

Met meer dan achttien nevenfuncties kunnen we hem niet verwijten niet meer precies te weten hoe hij carrière maakte en het gezicht van de Nederlandse polder werd, vindt hij. Maar we willen het wel weten. Heeft hij advies voor topvrouwen?

Aan het hoofd van een lange vergadertafel, bij wijze van bureau, steekt Rinnooy Kan weifelend van wal.

‘Nee, eigenlijk niet’, beaamt hij dat zijn studie wiskunde nu niet een standaard voorbereiding is op zijn huidige collectie functies. We vragen wat de voormalige medewerker van de Spectrum Encyclopedie – zijn eerste baan – hier aan de Bezuidenhoutseweg heeft gebracht. Hij vouwt zijn handen.

‘Nu ja – en dat is niet een advies specifiek op vrouwen gericht – maar dat ik hier zit is een combinatie van toeval – echt, soms blinde toeval – geluk en bereidheid om – als er ongebruikelijke kansen zich voordoen – die ook te benutten.’

Daarvoor moet je niet benauwd zijn, vindt Rinnooy Kan. ‘Ik heb dat twee keer in het bijzonder gedaan. De eerste keer door eigenlijk met een gebrek aan bestuurlijke ervaring rector van een universiteit te worden. Daarna heb ik het voorzitterschap van werkgeversorganisatie VNO/NCW ter hand genomen zonder dat ik de wereld van het bedrijfsleven kende. Dat waren heel ongebruikelijke overstappen.’

Dat dunkt ons ook. Hoe vaak horen we niet over bestuurders – en dan vooral over vrouwelijke managers en ministers om één of andere reden – dat het heel erg is als ze geen echt relevante ervaring of opleiding hebben in een bepaald vakgebied. Waarom kreeg u dan wel die kansen?

‘Weet ik niet.’

Kende u misschien de juiste mensen?

‘Nee, ik heb er niet bewust naar toe gewerkt. Maar dat is kennelijk wel gebeurd.’

[…]

Lees meer over Rinnooy Kan en andere topmannen en topvrouwen in CEO me!

Beeld: © Piotr Marcinski | Dreamstime.com

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery