De toekomst van werk is aan de vrouw

Posted by on Jun 21st, 2020 and filed under LEIDERSCHAP. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Meisjes halen al hogere cijfers dan jongens op school en later tijdens opleidingen. Universitair geschoolde vrouwen verdienen in hun eerste baan zelfs meer dan mannen en ze doen het ook beter bij sollicitaties. Tot de kinderen komen en ze hopeloos achter gaan lopen. Toch is de toekomst van werk vrouwelijk, zeggen economen van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research. De populair-wetenschappelijke nieuwssite Faqt.nl schrijft over hun onderzoek.

De Amerikanen komen tot hun conclusie na analyse van twintig jaar aan economische data. Ze zien dat het aandeel banen waarvoor goede sociale vaardigheden nodig zijn, gestaag toeneemt in westerse economieën. Dames zijn volgens de cijfers van de Amerikaanse arbeidsmarkt beter daarin dan kerels, wiens kracht ligt bij monomaan technisch en administratief werk. Het verschijnsel doet zich vooral voor bij ‘cognitieve banen’, zoals de onderzoekers het noemen, management en andere goedbetalende functies.

Ze zien een duidelijke stijging van het aantal vrouwen in cognitieve banen, terwijl het aantal mannen met een dergelijke functie afneemt. En dat terwijl het aantal vrouwen dat zich op de arbeidsmarkt meldt ook nog stijgt. Vrouwen werken dus meer en ze pikken gelijk de betere banen in.

Branie verliezen
Nogal wat mensen maken zich zorgen dat veel werk in de toekomst verdwijnt door automatisering. Banen waarvoor een sociale component belangrijk is, lijken minder makkelijk te vervangen door een computer of een machine dan bijvoorbeeld technisch werk. De trend dat vrouwen het beter doen op de arbeidsmarkt zou dus verder door kunnen zetten. Niet voor niets heet het onderzoeksrapport ‘Het einde van mannen en de opkomst van vrouwen’.

In de toekomst zal de strijd op de arbeidsmarkt steeds vaker gaan tussen brein en branie, voorspellen de onderzoekers. Een strijd die mannen – die het vaak van branie moeten hebben – gaan verliezen, denken ze. Juist technische beroepen zullen worden vervangen door computers. Wat overblijft zijn de banen waarvoor interpersoonlijke vaardigheden nodig zijn. Banen waar vrouwen goed in zijn.

Dit artikel is met toestemming van Faqt.nl overgenomen.

Share

Comments are closed

Photo Gallery