Deeltijdvrouw verdient meer dan man

Posted by on Apr 30th, 2021 and filed under RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Vanaf 2016 verdienen vrouwen in een deeltijdbaan iets meer dan mannen met parttimewerk. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het CBS. Het verschil bij voltijdwerkers is precies omgekeerd (en is groter). Voor dit laatste geldt dat vrouwen vaker in minder goed betalende sectoren, banen en beroepen werken. Waarom vrouwelijke parttimers meer verdienen is niet bekend.

26% van de werkende vrouwen werkt een volle werkweek. Het aandeel iets grotere deeltijdbanen neemt toe, terwijl de 12-20 uursbanen afnemen.

Opmerkelijk is de ontwikkeling van de topinkomens onder vrouwen, vooral in de zorgsector. 26% van de topverdieners bij de duizend grootste bedrijven in 2020 was een vrouw. In 2010 was dat nog 17%, schrijft het CBS.

“Het aandeel vrouwen bij de topverdieners is in lijn met het aandeel vrouwen onder voltijders: 24 procent van alle voltijdbanen van werknemers is in handen van vrouwen. Het overgrote deel van de topverdieners werkt voltijds. Bij 163 van de duizend grootste bedrijven in Nederland zijn de vijf topverdieners in meerderheid vrouw. Deze bedrijven zijn vooral te vinden in de zorg. Bij drie grote bedrijven bestaat de top uitsluitend uit vrouwen.”

Share

Comments are closed

Photo Gallery