Dol op discrimineren

Posted by on Oct 7th, 2014 and filed under Column. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Het leven is niet eerlijk. Als je dik, lelijk of kort ben, zul je het minder goed doen bij het daten. Op feestjes ben je waarschijnlijk het muurbloempje. Maar dat niet alleen, je zult ook minder verdienen.

Door Philip Dröge

We zijn verslaafd aan mooie lange mensen met een goed figuur. Als we een sollicitatiegesprek houden, nemen we ze niet alleen sneller aan, we geven ze ook maar gelijk flink meer salaris. Niet vanwege talent, of omdat we daarmee willen motiveren, maar gewoon omdat we ze zo geweldig vinden. Onderzoek na onderzoek toont die oppervlakkigheid aan, hoe hard mensen heel politiek correct ook zullen beweren dat ze nóóit naar iemands uiterlijk kijken en altijd alleen maar naar de kwaliteiten van een persoon.

Niet overtuigd? Er is net onderzoek uit in Zweden dat dikke jongens in hun eerste baan gelijk minder verdienen dan slanke leeftijdgenoten. We hebben het hier over de eerste carrièrestap na een opleiding. Daar zetten we zwaarlijvigen al op een achterstand die ze nooit meer inhalen. Het is aantoonbare discriminatie van het zuiverste water, maar we maken ons liever druk over Zwarte Piet.

Philip Dröge is wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van populair-wetenschappelijk persbureau FAQT. Deze column stond maandag 6 oktober 2014 in dagblad Metro.

Share

Comments are closed

Photo Gallery