Dwarsboomt de overgang topcarrières?

Posted by on May 25th, 2012 and filed under GEZONDHEID, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Waarom zijn er zo weinig topvrouwen? Zou het misschien ook de overgang zijn? De vraag lijkt niet eens zo gek als je over het onderzoek over de overgang van Marije Geukes (Universiteit Groningen) leest. Juist op de leeftijd dat topfuncties in het blikveld komen, hebben veel vrouwen te maken met de menopauze en de mogelijke klachten die daarbij komen kijken.

Het onderzoek van Geukes, gepubliceerd in het vakblad International Menopausal Society, gaat niet over topvrouwen en het effect van de menopauze op topcarrières, maar wel over de arbeidsmogelijkheden en het effect van klachten op de arbeidsinzet en – vreugde van vrouwen.

Vrouwen tussen de 45 en 55 jaar verzuimen vaker dan hun jongere seksegenoten. Veel vrouwen stoppen zelfs helemaal met werken. Hierdoor gaat veel kennis en ervaring verloren waar de arbeidsmarkt grote behoefte aan heeft. Voor het eerst is duidelijk geworden dat deze verzuimcijfers samenhangen met de overgang. Onbekendheid met de symptomen heeft er tot nu toe voor gezorgd dat zowel vrouwen zelf als professionals niet adequaat reageren op de klachten. Leidinggevenden, HRM-ers en bedrijfsartsen moeten zich beter informeren, vindt Geukes.

Zo blijkt dat vrouwen tussen de 45 en 55 vaak kampen met klachten als vergeetachtigheid, vermoeidheid, gejaagdheid, prikkelbaarheid, hartkloppingen, duizeligheid, neerslachtigheid, slapeloosheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten. Deze klachten worden niet herkend als overgangsklachten, vaak niet begrepen en toegeschreven aan bijvoorbeeld een burn-out. Dit onbegrip kan de 950.000 vrouwen in de overgang die actief zijn op de arbeidsmarkt treffen, met als gevolg het hogere ziekteverzuim van 23 tot 28 dagen. Hun seksegenoten tussen de 25 en 45 zijn tussen de 14 en 18 dagen absent.

Saron Petronilia schreef het boek Alles wat je moet weten over de overgang om het kennisgebrek weg te nemen. Ook organiseert zij 15 juni Het Overgang Event (Meeting Plaza in Maarssen van 10.00 tot 17.30).

Beeld: Victor1558

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery