Eerste vrouw op Mars?

Posted by on Jun 12th, 2013 and filed under (ON)GEHOORD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Op 16 juni 1963, deze zomer 50 jaar geleden, was Valentina Tereschkova de eerste vrouw in de ruimte. Ze is bereid nog eens geschiedenis te schrijven. Op een conferentie over vrouwen in de ruimtevaart in Wenen verklaarde ze naar Mars te willen. De 76-jarige weet dat het waarschijnlijk niet mogelijk is om terug te keren van de rode planeet en dat ze daar zal sterven. ‘Ik ben daartoe bereid’, vertelde ze koeltjes op een persconferentie.

In 1963 steeg Tereschkova op van het lanceerplatform Baikonur in een Vostok 3 raket. Ze cirkelde 48 keer rond de aarde in 3 dagen. Haar codenaam voor de missie was Zeemeeuw. Met deze stunt kregen de Amerikanen opnieuw een knauw van de Russen. De VS had alleen mannen in het ruimtevaartprogramma.
Tereschkova liet zien hoe onverschrokken ze was toen ze tijdens de afdaling naar aarde uit haar capsule stapte en met een parachute naar beneden kwam. Een jaar na de heroïsche landing trouwde ze met een andere astronaut en kreeg een dochter, de eerste mens van wie beide ouders in de ruimte waren geweest.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de populair-wetenschappelijke site Faqt. Kijk hier voor meer berichten over vrouwen in de ruimte.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery