Else Bos (RvB PGGM): ‘quotum is ongewenst’

Posted by on May 31st, 2011 and filed under CARRIÈRE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Else Bos: activisme voor topvrouwen niet nodig.

Een vrouwenquotum is niet de goede oplossing om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. Dit zegt Else Bos, lid van de raad van bestuur van pensioenuitvoerder PGGM, in het mei-nummer van Management Scope. Bos is verantwoordelijk voor de institutionele klanten van PGGM en beheert een vermogen van 105 miljard euro.

Zeker, meer diversiteit is nodig en dient te worden gestimuleerd, stelt Bos. Door vrouwelijke kandidaten standaard op te nemen in de lijstjes van selectiecommissies. Maar kwaliteit zou altijd boven sekse moeten gaan. Activisme vindt ze onnodig.

Dat veel vrouwen niet doorstromen naar topfuncties heeft in de eerste plaats te maken met eigen keuze en niet met gebrek aan kansen, aldus Bos. Met haar positie in de raad van bestuur van PGGM heeft haar organisatie de doelstelling van dertig procent in ieder geval gehaald, op eigen kracht.

Zelf zegt ze nooit te maken hebben gehad met een glazen plafond. ‘Ik heb eerder voordelen gevoeld van het feit dat ik een vrouw ben in een mannenwereld, dan nadelen. […] Veel vrouwen besluiten uiteindelijk niet om voor die topfunctie te gaan. Ik hoor steeds minder vaak dat vrouwen stoppen met werken omdat ze te weinig kansen krijgen. […] niet veel vrouwen [hebben] zin in een topfunctie’, aldus Bos in MC.

Beeld: PGGM

 

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery