Erfgenamen zijn minder gul

Posted by on Oct 31st, 2016 and filed under GELD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

7658159678_0041ab3d5e_zMensen die veel geld erven, zijn weinig vrijgevig. Van alle vermogenden geven ze het minst aan goede doelen, slechts 2.802 euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de bank ABN AMRO MeesPierson en Universiteit Maastricht naar Nederlanders met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 500.000 euro. Gemiddeld geven rijke mensen 7.915 euro aan goede doelen, maximaal 1,6 procent.

Vermogenden in loondienst zijn het meest toeschietelijk met hun geld, met gemiddeld 12.992 euro, op de voet gevolgd door ondernemers (10.349 euro). Ook als percentage van het vermogen schenken werknemers het meeste (0,5 procent) en erfgenamen het minst (0,1 procent).

Onder alle filantropische rijken is een verandering zichtbaar, ze geven minder geld dan een paar jaar geleden en kiezen vaker voor maatschappelijke investeringen of leningen. Veel donateurs willen ook de impact van hun giften zien. Zij zien hun gift als een investering en zijn actief betrokken bij goede doelen. Dat doen ze bijvoorbeeld door plaats te nemen in het bestuur van een filantropische instelling.

Zo’n 85 procent van de vermogenden schenkt aan goede doelen via losse donaties. Daarnaast geeft bijna de helft een periodieke schenking die is vastgesteld voor minimaal vijf jaar. Het vastleggen van een periodieke schenking maakt het mogelijk de giften af te trekken van de belasting. Vier op de tien vermogenden maken gebruik van de giftenaftrek. Als deze zou worden afgeschaft, geeft 40 procent van deze groep aan hun donaties te verlagen.

Werknemers maken minder gebruik van de giftenaftrek dan erfgenamen en ondernemers. Giften aan kunst en cultuur komen momenteel in aanmerking voor extra fiscale voordelen, wat hen kwetsbaarder maakt bij afschaffing van de aftrek. De giftenaftrek staat momenteel ter discussie in Nederland, het is nu nog niet duidelijk wat ermee gaat gebeuren.

Dit artikel is met toestemming van FAQT.nl overgenomen.

Share

Comments are closed

Photo Gallery