Expressieve leidinggevende boekt succes

Posted by on Apr 21st, 2013 and filed under COMMUNICEREN. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leidinggevenden zijn succesvoller als ze precies en expressief communiceren. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Angelique Bakker. Zij onderzocht de manier waarop leidinggevenden met hun medewerkers communiceren en hoe die dat ervaren. Bakker promoveert vrijdag 14 september aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
‘Iemand die expressief communiceert, praat gemakkelijk en geeft richting aan een gesprek of discussie, is informeel en weet mensen met elkaar te laten lachen. Iemand die precies communiceert, vertelt beknopt en weldoordacht een gestructureerd verhaal dat echt ergens over gaat’, zo lezen we in het persbericht.

Dit zou medewerkers meer tevreden maken. Ze vinden dat hun leidinggevende beter presteert, en ervaren hun relatie met hem of haar als beter. Ze vertrouwen hun leidinggevende meer, aldus Bakker.
De onderzoeker vindt dat medewerkers nog te vaak worden gepromoveerd tot leidinggevende omdat ze goed zijn in hun werk of omdat ze niet verder kunnen doorgroeien in hun huidige functie. Er wordt nauwelijks gekeken naar communicatieve vaardigheden. Terwijl die juist doorslaggevend blijken voor het succes van leidinggevenden. ‘Het is daarom ook interessant voor selectie- en ontwikkeltrajecten voor leidinggevenden om te onderzoeken in welke mate expressiviteit en precisie in communicatie kunnen worden aangeleerd.’

Beeld: Victor1558

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen, nu TWEEDE DRUK!

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery