Geld blijkt nog altijd mannenzaak

Posted by on Apr 4th, 2012 and filed under GELD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Veel vrouwen laten geldzaken over aan hun man.

Mannen voelen grotere verantwoordelijkheid voor het kostwinnerschap en nemen duidelijk het voortouw incomplexe financiële beslissingen. Vrouwen trekken heel nadrukkelijk de zorgtaken naar zich toe. Met deze verdeling zijn mannen en vrouwen over het algemeen tevreden. Dit blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd in samenwerking met Intomart Gfk.

Jonge vrouwen net zo traditioneel
Gehuwde en samenwonende vrouwen vinden financiële zelfstandigheid belangrijk (62%), mannen vinden het met 42% iets minder belangrijk voor vrouwen. De meeste vrouwen en mannen vinden dat moeders maar beter parttime kunnen werken.

Wie denkt dat dit een tijdelijk fenomeen is dat met jongere generaties vanzelf uitsterft, komt bedrogen uit, schrijven de onderzoekers. “Ook jongere vrouwen (t/m 35 jaar) passen keurig in deze patronen en zijn nauwelijks een andere mening toegedaan. Alleen als we heel specifiek inzoomen op de hoger opgeleide vrouwen (HBO/WO opgeleid), zien we een iets kritischer houding ten aanzien vandeze klassieke rolpatronen.”

Verantwoordelijkheid voor vrouwen vooral gevoel
Andere opmerkelijke – en wellicht net zo ontluisterende – uitkomst is dat vrouwen van zichzelf vinden dat zij meer verantwoordelijkheidsgevoel bezitten dan hun partner.

“Mannen zijn op dit punt een stuk bescheidener …of realistischer?!”, stellen de onderzoekers voorzichtig vast. ” Een bijna even grote fractie geeft aan dat het eigenverantwoordelijkheidsgevoel beter is dan dat van de vrouw in het huishouden (18%) als minder (13%). Zo’n 70% houdt het  er  – bescheidenheidshalve (?!) – op dat beide partners een even sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel hebben.”

Wel zorgen, weinig actie
Opvallend is overigens dat jongere vrouwen en hoger opgeleide vrouwen nog nadrukkelijker het gevoel hebben dat hun verantwoordelijkheidsgevoel sterker is dan dat van hun man.” In de praktijk nemen vrouwen echter weinig verantwoordelijkheid voor hun financiële zelfredzaamheid, nu en in de toekomst. Belangrijke financiële taken en beslissingen laten ze over aan hun partner. Of de overheid.

Nederlanders vinden bijvoorbeeld kinderopvang, zorg voor oudere familieleden en zorg voor een goede oudedagsvoorziening bij uitstek een overheidstaak.

Er valt nog een wereld te winnen onder vrouwen wat betreft hun zelfstandigheid. Vrouwen voelen zich verantwoordelijk, dat is een begin. Nu nog verantwoordelijkheid ook nemen. Wat dat betreft is het opmerkelijk dat vrouwen in het onderzoek aangeven zich flink  zorgen te maken over financiële kwesties, maar er vervolgens niets aan doen op die zorgen aan te pakken. Door zich te verdiepen in hun financiën.

Beeld: ericcommando89

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery