Giovanna Fossati, hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur

Posted by on Nov 1st, 2013 and filed under BENOEMINGEN, FOTO. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Giovanna Fossati, hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur

Giovanna Fossati, hoofdconservator van Eye, is benoemd tot hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Fossati zet haar onderzoek voort naar de invloed van digitale technieken op het conserveren, restaureren en ontsluiten van filmerfgoed, en de nieuwe rol die filmarchieven en musea hierbij spelen.

De combinatie van hoofdconservator en hoogleraar is uitzonderlijk binnen de wereld van de internationale filmarchieven. In haar nieuwe functie vormt Fossati een verbinding tussen de filmrestauratiepraktijk van Eye en het wetenschappelijk onderzoek van de UvA. Ze heeft zich gespecialiseerd in digitale technieken die hebben geleid tot grote veranderingen in de conserverings-, restauratie en vertoningspraktijk van filmerfgoed. Digitale technologie schept nieuwe mogelijkheden voor hergebruik, zoals het online beschikbaar stellen van filmerfgoed of het op grootschalige wijze doorzoekbaar maken van gedigitaliseerde collecties.

Fossati: “De overgang van een analoge naar een digitale cultuur biedt nieuwe mogelijkheden om ons filmerfgoed te behouden en toegankelijk te maken. Het spoort ons aan om de rol van erfgoed, filmarchieven en musea te herzien en opnieuw vorm te geven.”
Ze werkt sinds 1997 bij het toenmalige Filmmuseum. Als conservator is ze verantwoordelijk voor de collectie van 40.000 filmtitels, de film-gerelateerde collectie, de inzet van de collectie in (digitale) presentaties, en de wetenschappelijke activiteiten van EYE. Ze is gepromoveerd in Media- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht en geeft sinds 2003 les in de MA Preservation & Presentation of the Moving Image aan de UvA. In 2009 publiceerde ze het boek From Grain to Pixel. The Archival Life of Film in Transition.

Foto: Jeroen Oerlemans

Share

Leave a Reply

Photo Gallery