Graaien of handig onderhandeld?

Posted by on Mar 10th, 2011 and filed under OPINIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Gaat het om graaien of leren vrouwen gewoon steeds beter onderhandelen? Kijk naar de ophef over de bedragen die secretaris-generaal van Amnesty International Irene Khan en adjunct secretaris-generaal Kate Gilmore van Amnesty International hebben ontvangen bij hun vertrek.

Het gaat om respectievelijk 593.000 en 361.400 euro op basis van de arbeidsvoorwaarden die ze hebben bedongen bij hun aantreden (of gewoon aangeboden hebben gekregen). Een hoop geld ineens voor medewerkers van een goed doel dat collecteert onder het algemene publiek.

Amnesty in Nederland maakt zich terecht zorgen om het signaal dat uitgaat van dergelijke afscheidcadeaus. Bovendien blijkt uit de verklaring die het internationale bestuur heeft gegeven dat maar een deel van de bedragen om een vertrekpremie gaat. Zie hieronder de beide overzichten.

De opbouw van de vertrekpremie van Irene Khan.

De opbouw van de vertrekpremie van Kate Gilmore

Toch blijft het vreemd – en het zeker waard voor verder debat gezien beide staatjes – dat bij goede doelen überhaupt sprake is van jaarlijkse bonussen en vertrekpremies. Terwijl er schande wordt gesproken over bonussen in het bedrijfsleven. Het gaat hier om 23.000 aan ‘gewone’ bonussen en ruim 220.000 euro en 70.000 euro aan vertrekbonus.

Het bestuur van Amnesty verweert zich dat er anders geen goede bestuurders zijn aan te trekken. De old boys van de banken verweerden zich indertijd op precies dezelfde manier voor de Kamercommissie die de financiële crisis onderzocht. Ook dat is niet waar gebleken.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery