Honger doet beter beslissen

Posted by on Nov 6th, 2014 and filed under PSYCHOLOGIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Als je voor een ingewikkelde beslissing staat, helpt het om een halve dag niets te eten. Je denkt dan veel beter na wat het beste is. Tot die opmerkelijke conclusie komen psychologen van de Universiteit Utrecht na een aantal experimenten.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-young-beautiful-woman-eating-bar-isolated-white-image32403847

In eentje daarvan moesten proefpersonen een ingewikkeld spel spelen dat complexe financiële beslissingen in het echte leven nabootst. De ene helft van de proefpersonen had met een flink ontbijt gehad, de andere helft had 10 uur niets gegeten. De hongerigen speelden het spel veel beter dan de doorvoede groep.

Ook een tweede experiment, waarbij de proefpersonen moesten kiezen tussen een kleine beloning nu of een hogere beloning later, liet een waterscheiding zien: de hongerigen kozen in grote meerderheid de slimste optie, de beloning later.

Volgens de onderzoekers veroorzaakt honger bij mensen een zogenoemde hot state. In een dergelijke gemoedstoestand nemen mensen meer instinctmatige beslissingen, wat vooral bij complexe problemen tot betere uitkomsten leidt. De honger veroorzaakt geen ongeduld, zoals je misschien zou verwachten, maar eerder beslissingen die gunstig zijn op de langere termijn.

Eerder toonden Nederlandse onderzoekers al aan dat het beter is om beslissingen te nemen als je nodig naar de wc moet. Ook dat is zo’n hot state.

Het onderzoek staat in de databank PlosOne.

Dit artikel is met toestemming van populair-wetenschapppelijk persbureau FAQT overgenomen.

Share

Comments are closed

Photo Gallery