Jonge mannelijke CEO niet besluitvaardig

Posted by on Sep 17th, 2010 and filed under LEIDERSCHAP, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Mannelijke CEO’s beginnen en stoppen sneller met deals. Van beleggers en beurshandelaren was al eerder aangetoond dat mannen Jonge manvaak meer handelen dan goed voor ze is.

Dankzij hun meer bedachtzame strategie doen vrouwen het gemiddeld beter op beurs, maar missen zij ook wel eens het snelle geld.

Uit deze nieuwe studie blijkt dat het verschil ‘m zit in een teveel aan testosteron bij mannelijke CEO’s. Jonge CEO’s beginnen en schrappen veel sneller fusies en overnames dan anderen. De onderzoekers bevestigen dat hormonen een negatieve invloed hebben op beslissingen in competitieve situaties. Jonge mannen hebben meer testosteron en dus meer de neiging (20 procent ten opzichte van oudere CEO’s) om zakelijke voorstellen af te schieten ook al gaat dat tegen hun belang in.

Dit blijkt uit een studie aan de Sauder School of Business van de University of British Columbia. De resultaten worden gepubliceerd in Management Science onder de kop Deal or No Deal: Hormones and the Mergers and Acquisitions Game. Voor het onderzoek werden 350 fusie- en overnamevoorstellen 1997 en 2007 bestudeerd.

Liever niets, dan een beetje

Een aardig, eerder experiment aan Harvard University toonde op een andere manier aan wat de invloed van testosteron is op beslissingen. In het experiment moesten telkens twee deelnemers met elkaar onderhandelen over de verdeling van 40 dollar. Eén proefpersoon kreeg het geld en werd gevraagd de ander een voorstel te doen: een bod van 5 dollar, van 25 dollar of niets. Proefpersonen met een hoog testosteronniveau waren eerder geneigd om een laag bod af te slaan en namen het risico om met lege handen te staan voor lief. Terwijl de beslissing tegen elke economische rationaliteit ingaat.

Naschrift

De precieze leeftijd waarop mannelijke CEO’s beter in staat zijn om beslissingen te nemen, willen wij van CEOme.nl wel weten. De vraag ligt nu ter beantwoording bij de onderzoeksleider. Wordt vervolgd dus.

Beeld: Eisenbahner

Share

Leave a Reply

Photo Gallery