Lage stem geeft een leider meer autoriteit

Posted by on Sep 3rd, 2014 and filed under COMMUNICEREN. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Toen Margaret Thatcher premier van Groot Brittannië wilde worden, nam ze stemtraining. Ze wilde niet schel en krijserig overkomen, zo schrijft ze in haar autobiografie. Een uitstekend idee, blijkt nu uit wetenschappelijk onderzoek. Voor vrouwen geldt hetzelfde als voor mannen: een diepe stem doet het beter bij kiezers. Die vereenzelvigen een bas met leiderschap en kracht.

Acteur James Earl Jones leende Darth Vader zijn diepe stem.

Onderzoekers van de universiteit van Miami lieten proefpersonen bandopnames horen van vrouwen die zich verkiesbaar stelden voor de toezichtsraad voor het onderwijs. Ze kregen de stemmen steeds in paren te horen, waarbij de zin ‘ik vraag je om op mij te stemmen’ werd uitgesproken. Wat de proefpersonen niet wisten, was dat ieder paar bestond uit dezelfde stem. Een van de opnames was bewerkt om lager te klinken.

In driekwart van de gevallen kozen de proefpersonen voor de diepere stem. Bij ondervraging zeiden mannen en vrouwen de hogere stem ‘seksueel attractiever’ te vinden, maar dat de lage stem meer vertrouwen wekte. Het experiment werd ook met mannenstemmen uitgevoerd. Mannelijke proefpersonen vertoonden ook daar een grote voorkeur voor diepe stemmen, vrouwelijke proefpersonen lieten zich niet afleiden door het timbre van de spreker.

Volgens de onderzoekers is de stem belangrijk voor het bepalen van ons beeld van een persoon. Een laag geluid zou duiden op dominantie en leiderschap. Waarom is nog steeds niet helemaal bekend, wel dat een lage stem bij mannen duidt op een hoog testosterongehalte. Vrouwen kunnen in de ogen van mannen ook leiders zijn, maar alleen als ze hun stem een paar octaven omlaag brengen. Het onderzoek staat in het vakblad PlosOne. Lees hier meer over onderzoek naar het effect van bassen en brommen.

Beeld:  The Official Star Wars

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery