Leiders bassen en brommen lekker

Posted by on Mar 8th, 2015 and filed under LEIDERSCHAP. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Mannen met een diepe stem krijgen gemiddeld meer kinderen, hebben meer succes bij de vrouwen en worden beter herinnerd door anderen, vooral vrouwen, blijkt uit allerlei onderzoek. Komt volgens de populair-wetenschappelijke site Faqt.nl nog een voordeel bij. Mannen met een diepe stem krijgen meer leiderschapskwaliteiten toegedicht.

Thatcher nam lessen om dieper te spreken. Foto: Margaret Thatcher Foundation.

Dat zeggen onderzoekers van McMaster universiteit in Canada. In het vaktijdschrift Evolution and Human Behavior beschrijven ze hoe ze stemmen van politici kunstmatig hoger en lager maakten en die opnames aan een testgroep lieten horen.

De testpersonen moesten op grond van de opnames de politici beoordelen op leiderschap, aantrekkelijkheid en intelligentie. Er werd ook gevraagd of ze op deze politicus zouden stemmen, in vrede en oorlogstijd. In alle gevallen gingen de proefpersonen voor de opnames met een lage stem.

Dit sluit aan bij eerder onderzoek waaruit bleek dat de kandidaat met de laagste stem steeds won bij Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen 1960 en 2000. Volgens de mensen van McMaster is een voorkeur voor een lage stem evolutionair bepaald.

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery