Leiders hebben warmte en vanzelfsprekende lichaamstaal

Posted by on Nov 29th, 2011 and filed under OPINIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Door Ineke ter Heege, actrice, dramadocent, stem- en presentatietrainer Theatergroep de Kern

Mannen met een diepe stem krijgen gemiddeld meer kinderen, hebben meer succes bij de vrouwen en worden beter herinnerd door anderen, vooral vrouwen, blijkt uit allerlei onderzoek. Daar komt volgens onderzoekers van McMaster universiteit in Canada nog een voordeel bij. Mannen met een diepe stem krijgen meer leiderschapskwaliteiten toegedicht, zo schrijven zij in vaktijdschrift Evolution and Human Behavior.

Een interessant onderzoek, waarvan de conclusies mij niet verbazen. In het werk dat ik samen met acteur en regisseur Jan-Jaap Jansen de afgelopen 25 jaar voor Theatergroep de Kern heb gedaan, is bij het creëren van de rollen van sterke, markante vrouwen die hun tijd vaak ver vooruit waren, veel onderzoek door ons gedaan. Naar stemgebruik en specifieke lichaamstaal.

Actrice en stemtrainer Ineke ter Heege van Theatergroep de Kern in actie.

“Sterke vrouwen hebben een autonomie die zich lichamelijk laat vertalen in een warmere, iets lagere stem en een vanzelfsprekende lichaamstaal. Waarbij je je niet verontschuldigt voor je aanwezigheid, maar juist de ruimte voor jezelf creërt.”

Historisch research over rebelse vrouwen ging daaraan vooraf. Vrouwen als Belle van Zuylen, George Sand, Lou Andreas Salomé. Maar ook leidinggevende vrouwen als Hildegard von Bingen, koningin Victoria, Juliana, Johanna de Waanzinnige of Catharina de Grote.

Voor het creëren van de rol heb je als actrice je lichaam en je stem als instrument. Voor iedere nieuwe rol is het interessant te bekijken wat je daarmee kunt doen. Om op zoek te gaan naar de verschillende klankkleuren van je stem, naast de inhoudelijke behandeling van de tekst. Je stem wordt ook heel erg beïnvloed door je lichaamstaal.

Koningin Victoria – die in haar jeugd veel vrijer had willen zijn maar in het keurslijf van de Victoriaanse koningin moest stappen – probeerde een man te zijn, zowel in haar stem als in haar lichaam.

Lou Andreas Salomé daarentegen had in haar tijd al een natuurlijk gezag en autonomie ten opzichte van. mannelijke vrienden als Freud en Nietzsche. Een autonomie die zich lichamelijk laat vertalen in een warmere, iets lagere stem en een vanzelfsprekende lichaamstaal. Waarbij je je niet verontschuldigt voor je aanwezigheid, maar juist de ruimte voor jezelf creërt. En dus ook weer de ruimte kunt geven aan anderen. Daarmee schep je mede de voorwaarden die onder meer nodig zijn voor vrouwelijk leiderschap.

De methode die Ineke ter Heege voor vrouwenrollen in theaterstukken heeft toegepast, de zogeheten Laban-methode, is verwerkt in een presentatietraining voor hoogopgeleide vrouwen die vanaf januari 2012 op Slot Zuylen wordt verzorgd door Theatergroep de Kern.

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery