Leiderschap heeft een gezicht

Posted by on Oct 3rd, 2011 and filed under LEIDERSCHAP. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Het succes van leiders in politiek en het leger is volgens wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam te voorspellen. Belangrijke factor bij die voorspelling is de interactie tussen biologische kenmerken en sociale omgeving. Succesvol leiderschap zit ‘m in de juiste combinatie van lichaamskenmerken (met name het gezicht), de boodschap die de leider verkondigt en de omstandigheden waarin de leider beslissingen moet nemen.

Wanneer mensen bijvoorbeeld grote dreiging ervaren, zijn leiders met een mannelijk gezicht succesvol als ze in hun boodschap die dreiging benadrukken. ‘Een leider met een vrouwelijk gezicht daarentegen kan zich in dezelfde situatie juist beter als vredestichter profileren en in de boodschap duidelijk maken dat samenwerking in plaats van strijd de beste oplossing is’, zo stellen de onderzoekers.

Dit betekent dat verschillende leiders in dezelfde situatie voor totaal andere oplossingen zouden moeten kiezen om zelf effectief te zijn. Zo bekeken zou de keuze voor een bepaald type leider moeten afhangen van de gewenste aanpak en uitkomst.

Gezicht als donderwolk

Het gezicht blijkt een belangrijke factor te zijn in leiderschap. Een mannelijk gezicht heeft stevige wenkbrauwen, een brede neus en kaaklijn en kleine lippen en ogen. Die kenmerken houden verband met een hogere hoeveelheid testosteron, wat eveneens verband houdt met dominanter en agressiever gedrag. ‘Dat is mogelijk een reden dat we mannelijke lichaamskenmerken associëren met conflicten en oorlog en vrouwelijke gezichten met samenwerken en vrede’, aldus onderzoeker Brian Spisak.

Het onderzoek werd deels gefinancierd door the United States Office of Naval Research Global. Een belangrijk doel van het onderzoek was om een methode te vinden waarmee in conflictgebieden vreedzame samenwerking met de lokale bevolking kan worden bevorderd. ‘Ons model laat zien dat je dan beter niet kunt komen aanscheuren met een legerjeep vol zwaarbewapende soldaten,’ zegt Spisak.

‘In plaats daarvan kun je beter soldaten zonder vijandelijke lichaamskenmerken inzetten. Als zij tijdens de ontmoeting ook hun helm afzetten en hun machinegeweer opzij leggen neemt de waargenomen dreiging door de lokale bevolking af. Daardoor is de kans op vreedzame en succesvolle samenwerking een stuk groter.’

Mannelijke kenmerken

Samen met Alexei Sharpanskykh ontwikkelde Spisak een kunstmatig intelligent model waarmee ze nauwkeurig de veranderingen in populariteit van de Amerikaanse presidentskandidaten in 2004 en 2008 konden nabootsen.

‘Zo konden we met ons model verklaren waarom presidentskandidaat John McCain in 2008 rond de herdenking van 9/11 korte tijd populairder was dan Barack Obama, ongeacht de stijgende populariteit van McCain door ‘running mate’ Sarah Palin. Het militaire imago en de meer mannelijke lichaamkenmerken van McCain sloten mogelijk aan bij het plotselinge gevoel van terreurdreiging rond de herdenking van 9/11. Maar een paar weken later ebde dat gevoel weer weg en klopte het totaalplaatje van McCain niet meer, waardoor Obama weer aan populariteit won met zijn boodschap change. Met ons model konden we nauwkeurig voorspellen wie de verkiezingen ging winnen,’ aldus Spisak.

Beeld: ScoRDS, Flickr

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek.. We berekenen geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery