Loon man bepalend voor participatie

Posted by on Feb 17th, 2015 and filed under GELD, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Vrouwen in een relatie laten hun keuzes wat betreft carrière en arbeidsduur sterker afhangen van hun partners inkomen dan andersom het geval is. Dit is een van de uitkomsten van een studie van het Centraal Planbureau.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-confident-multiethnic-young-business-team-lead-smiling-attractive-women-working-together-office-desktop-image38760766“De arbeidsparticipatie van vrouwen in samenwonende stellen reageert veel sterker op financiële prikkels”, zo schrijft het CPB in de studie. “Dit geldt met name voor vrouwen in samenwonende stellen met jonge kinderen en in mindere mate voor vrouwen in samenwonende stellen zonder kinderen. Vrouwen in samenwonende stellen relatief sterk negatief reageren op het loon van hun partner. Een loonsverhoging van de man leidt dan tot minder gewerkte uren van de vrouw.”

Negatief effect
Dit heeft gevolgen voor de beleidsmogelijkheden om de arbeidsparticipatie, carrières en financiële zelfstandigheid van vrouwen in Nederland. De Bevindingen van het CPB op een rij:

– Mannen in samenwonende stellen en alleenstaanden zijn relatief ongevoelig voor financiële prikkels.
– Moeders met jonge kinderen zijn relatief gevoelig voor financiële prikkels.
– In samenwonende stellen heeft een hoger loon van de man een substantieel negatief effect op de arbeidsparticipatie van de vrouw.
– Vooral de keuze om al dan niet te werken is gevoelig voor financiële prikkels, de keuze voor het aantal uren per week is dat veel minder.
– De arbeidsaanbodelasticiteiten zijn over de tijd gedaald, het effect van fiscale prikkels is daarom kleiner dan vroeger.

Beeld: Dreamstime

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ArboNed), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie. Hoe gaan zij om met weerstand, welke keuzes maken zij in hun carrière en leven?

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Comments are closed

Photo Gallery