Macht maakt ook vrouwen promiscue

Posted by on Apr 28th, 2011 and filed under PSYCHOLOGIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Hoe machtiger de vrouw hoe eerder ze buitenechtelijke relaties zal aanknopen. Voor vrouwen werkt het niet anders dan bij mannen, heeft psycholoog Joris Lammers van de Universiteit Tilburg ontdekt. De mate van zelfvertrouwen en machtsgevoel zijn de bepalende factoren, niet sekse.

Eerdere onderzoeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in vreemdgaan gaven een vertekend beeld; vrouwen in topfuncties werden niet in de onderzoekspopulatie opgenomen. Aan dit onderzoek deden 1561 werkenden mee: 58 procent medewerkers, 22 procent chefs, 14 procent middenmanagement en 6 procent hogere management.

Allen werden ondervraagd over hun liefdesleven, affaires en verlangen om vreemd te gaan. Ook hun zelfvertrouwen werd gemeten en hun zakenreizen in kaart gebracht. Er bleek geen verschil te zitten tussen mannen en vrouwen in hun gedrag. Gevoel van macht en zelfvertrouwen zijn voor zowel mannen als vrouwen een afrodisiac.

In de Britse krant The Telegraph zegt Lammers dat met de toenemende zelfstandigheid van vrouwen zij ook meer gedrag zullen vertonen dat eerder als typisch mannelijk werd omschreven. Lammers promoveerde in 2008 op onderzoek naar het effect van macht en machtsgevoel op ons gedrag.

Beeld: Dharma Communications, Flickr

Share

Leave a Reply

Photo Gallery