7 mei: ING-topman vindt zichzelf moedig

Posted by on May 7th, 2015 and filed under (ON)GEHOORD, OPINIE, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

20150319_ING_RalpHamers_HighResING-topman Ralph Hamers vindt zichzelf moedig door een lagere loonsverhoging te accepteren. Hij zegt letterlijk “moedig”. Drie dagen na de Nationale Dodenherdenking – en twee dagen na Bevrijdingsdag – getuigt het van lef en morele lenigheid om het woord moed te gebruiken in deze context.

Hij verwoordt het als volgt: “Het getuigt juist van moed dat ik een verlaging van 20 procent accepteer”. Zo lijkt het natuurlijk alsof hij een loonsverlaging krijgt, maar dat is niet het geval. Het gaat om wat minder extra beloning. Zijn vaste salaris stijgt dit jaar van 1,27 miljoen euro naar 1,63 miljoen euro.

Topmannen en communicatie, het blijft een lastige combinatie. Eerder liet Rik van Slingelandt, voorzitter van de RvC van ABN Amro, de Kamer weten te betreuren dat er commotie was ontstaan in de samenleving en politiek over de beloningen van zijn bankbestuurders.

“De onrust in de samenleving hebben wij onderschat. Beloning is een gevoelig punt. Ik betreur de commotie die is ontstaan”, is natuurlijk geen spijtbetuiging over de beslissing om de verhogingen door te zetten bij de staatsbank.

Wel is het een spijtbetuiging en daarmee erkenning van het gebrekkige inzicht en de gebrekkige communicatieve vaardigheden van de bestuurders van ABN Amro. Ik weet nog niet wat erger is. Hoge beloningen toucheren of je werk niet goed doen. De combinatie van die twee is in ieder geval het meest beschamend. Als je je beloning waard bent, dan zou je toch beter moeten weten?

Mirjam van Immerzeel

Share

Comments are closed

Photo Gallery