Minder talent is soms beter

Posted by on Jul 1st, 2014 and filed under LEIDERSCHAP. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Wie gaat het WK winnen? In ieder geval niet een ploeg met alleen maar grote talenten. Voor een goede ploeg heb je een paar harde werkers nodig en het liefst drie of vier bovengemiddelde spelers. Nederland zou met de ‘gouden driehoek’ dus best een goede kans maken. Om de mate van talent te kunnen beoordelen, geldt de club waar een speler in dienst is als maatstaf.

Canadees dames ijshockey-team in 1921.

Dit heet het te-veel-talent effect en het is ontdekt door Roderick Swaab van Insead Business School in Parijs. Populair-wetenschappelijk persbureau Faqt bericht hierover op MSN.

Hoofdrol opeisen
Swaab analyseerde de kwalificatiereeksen van de afgelopen twee WK’s en keek hoe teams het deden. Daaruit blijkt dat talent belangrijk is om het team goed te laten draaien. Meer buitengewone spelers is beter. Maar er is een grens aan. vanaf 70 procent spelers van de buitencategorie loopt het team juist stroever.
Het effect ontstaat omdat goede spelers zichzelf niet ondergeschikt wensen te maken aan het team. Ze eisen allemaal de hoofdrol op en gaan elkaar daardoor in de weg lopen. Juist een opzet met waterdragers en een paar uitzonderlijke spelers zorgt voor een balans die zorgt voor doelpunten.

Geen teamsport
Het effect is niet te zien bij honkbal, waar de individuele kwaliteiten van spelers veel beter tot hun recht komen. Honkbal wordt ook wel een individuele sport genoemd die in een team wordt gespeeld. Daar geldt dus een andere regel: hoe meer talent hoe beter, zo schrijft Swaab in het vakblad Psychological Science.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery