Misdaad maakt aandeelhouder rijk

Posted by on Sep 12th, 2011 and filed under GELD, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Ahold, Enron, Parmalat, de wereld wordt soms opgeschrikt door liegende bedrijven. Dat is goed nieuws voor aandeelhouders.

Ben je op zoek naar een aandeel dat de komende jaren flinke winst moet opleveren? Probeer dan een bedrijf te vinden waarvan je het jaarverslag niet vertrouwt. Het liefst eentje waarvan je denkt dat er flink creatief boek wordt gehouden. Met een narcistische ‘visionair’ aan de top.

Zulke bedrijven leveren jou als aandeelhouder namelijk een flinke winst op.

Dat ontdekten economen van de East Carolina University in de Verenigde Staten. Ze keken naar langjarige resultaten van bedrijven die zich keurig aan de regels houden en van bedrijven die de kluit belazeren. Het blijkt dat die laatste categorie een uitstekende koersontwikkeling laat zien vóór ontdekt wordt dat ze frauderen. Die winst leveren ze na ontdekking weer in, maar nooit zo veel als de groei in de tijd voor de bom barst. Netto blijft er een winst over.

Vijf jaar na de ontdekking van fraude gedraagt een aandeel zich weer normaal, ontdekten de onderzoekers. Het staat dan nog hoger dan het zou staan zonder de fraude. Vooral als de benadeelde partij niets met het bedrijf zelf te maken heeft. De Belastingdienst of een ander bedrijf bijvoorbeeld. Volgens de onderzoekers gelden de resultaten alleen voor ontdekte boekhoudschandalen. Bedrijven die de kluit belazeren en er mee weg komen zijn waarschijnlijk nog succesvoller op de beurs.

Follow CEO_ME on Twitter

Vrijdag 23 september komt CEO me! uit. Ondertitel: Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen.

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Reserveer hier alvast het boek. Kopers die vóór de publicatiedatum het boek bestellen, ontvangen een toepasselijk presentje.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery