Onbenutte talenten? Stilzitten helpt niet

Posted by on May 14th, 2013 and filed under ONDERNEMEN, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Bijna één op de drie Nederlandse werknemers voelt zich onderbenut. Ze hebben meer kennis en vaardigheden in huis dan ze nodig hebben voor hun dagelijkse werk. Dit blijkt uit het rapport Kwalificatieveroudering in Nederland, aard en omvang, oorzaken en gevolgen van TNO.

Is Nederland een innovatief, ondernemend kennisland dat de concurrentieslag met de BRIC-landen aankan? Nee, als je de gegevens van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2010, 2011 en 2012 van TNO en het CBS op een rij zet. Er zit veel meer in Nederlandse werknemers dan bedrijven, organisaties en overheden er uit halen.

Een kwart van de werknemers ziet met lede ogen kennis en vaardigheden ‘verslijten’, zo lezen we in het persbericht van TNO. Zonde, vinden de onderzoekers. Maar ligt dat alleen aan hun werkgevers, of ligt het niet vooral aan werknemers zelf? Met wat initiatief en doorzettingsvermogen kunnen ze immers ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun ontwikkeling en prestaties op de arbeidsmarkt. Daarmee dragen ze immers bij aan hun vermogen zichzelf te onderhouden, nu en in de nabije toekomst. Sterker, in een eigen bedrijf zouden hun onbenutte talenten makkelijker tot bloei kunnen komen. En dat zou Nederland weer een stapje dichter bij dat gedroomde innovatieve, ondernemende kennisland brengen. Afgezien van gebrekkige stimulering vanuit de werkgever en eigen initiatief; zijn er misschien nog te veel valse prikkels die mensen stil op hun stoel houden?

TNO voerde het onderzoek samen met het TNS Infratest uit in opdracht van het Europese Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding. Mensen die zeggen last te hebben van kwalificatieveroudering blijken een lager salaris te hebben, grotere baanonzekerheid en minder perspectief te zien. Ook hun vertrouwen in eigen capaciteiten heeft te lijden.

De onderzoekers bepleiten een brede blik, over de grenzen van de huidige functie of organisatie heen. TNO ziet kansen in netwerken van werkgevers die bijvoorbeeld combi-banen mogelijk maken. Een andere aanbeveling is om samen taken, functies of processen zo te ontwerpen dat mensen meer van hun kennis en ervaring kunnen gebruiken.

Beeld: thetaxhaven

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery