Ondernemers in Beeld: de dealmakers

Posted by on Feb 5th, 2015 and filed under GELD, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Janneke Niessen en Joelle Frijters richtten in 2008 Improve Digital op, een platform voor online en real time advertentieverkoop. Hun bedrijf groeide als kool en al snel diende zich een koper aan. Hoe kregen ze dat voor elkaar?

Team
Janneke: ‘Ik heb altijd geroepen dat ik een eigen bedrijf wilde. En dan niet klein, maar iets groots en internationaals.’
Joelle: ‘Ik werkte in loondienst. Dat maakte wel onzeker in het begin. Maar ik geloofde heel sterk in ons plan. Ik heb alles ingezet, ook mijn huis. Eigenlijk was ik van te voren niet van plan zoveel privé geld in het bedrijf te steken. Maar ik had toen nog geen kinderen, dat scheelt ook. We werkten bovendien honderd uur, dan heb je ook geen tijd om geld uit te geven.’
Janneke: ‘Over geld heb ik nooit slapeloze nachten gehad. Wel over mensen.

Personele perikelen
Janneke: ‘Verkeerde mensen aannemen is zo ontzettend duur. In het begin namen we mensen aan die we konden betalen en niet de beste. Ik denk nu: als je niet genoeg geld hebt, neem dan maar helemaal niemand aan.’

Vreemd kapitaal
Joelle: ‘Bij onze start zijn we niet met iedereen die zich meldde, in zee gegaan. Je investeerder moet niet iemand zijn die zonder ervaring bedrijfje wil spelen. En: let niet alleen op geld, maar ook op de voorwaarden en de zeggenschap die je afgeeft.’

Minderheidsbelang
Janneke: ‘We hebben nu 85 procent van onze aandelen verkocht aan een grote Zwitserse partij. We moesten wel. Als je organisch wilt groeien, loop je al snel achter de feiten aan. Wel moesten we er even goed over nadenken. Als ons dagelijks werk zou zijn veranderd door deze deal dan zou ik niet gelukkig zijn geweest.’
Joelle: ‘We gaan gewoon verder en leiden het bedrijf. Bij echt grote beslissingen hebben we trouwens een veto afgedwongen.’
Janneke: ‘Het geeft een ander gevoel, jaren van stress vallen weg. Het is geld is natuurlijk heel prettig. Maar zolang ik kan groeien, stap ik er niet uit.’

Dit interview is eerder gepubliceerd in FD Persoonlijk.

Foto: 드림포유 Flickr

Share

Comments are closed

Photo Gallery