Ook Chinese vrouwen veroveren de ruimte

Posted by on Mar 30th, 2012 and filed under (ON)GEHOORD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

China maakt werk van de emancipatie. Op komende ruimtevluchten gaan twee niet-stinkende vrouwen mee.

Valentina Tereshkova. Foto: Alexander Mokletsov /RiaNovosti

De naam Valentina Tereshkova zal weinig mensen iets zeggen. Toch deed ze iets heel belangrijks, ze reisde als eerste vrouw ooit buiten de dampkring. In 1963 werd ze met een Vostok raket de ruimte in geschoten. In tegenstelling tot wat sommige mannen dachten, werd ze niet hysterisch en wist ze de weg; Tereshkova draaide 48 perfecte rondjes rond de aarde.

De Russin dient als voorbeeld voor de Chinese ruimtevaart. Na twee door mannen bemande ruimtevluchten moeten er de komende jaren ook twee Chinese vrouwen de ruimte in.

Valentina Tereshkova. FotoAlexander Mokletsov /RiaNovosti.

Hoe selecteer je daarvoor de beste kandidaten?

Daarover bestaan in China vreemde ideeën, zo blijkt. Het hoofd van het ruimteprogramma heeft tegen het staatspersbureau verteld dat ze vrouwen zoeken die op natuurlijke wijze een kind hebben gekregen. Een vrouw die dat heeft gedaan is namelijk gezond, zo redeneren de Chinezen.

Verder wordt er nauwkeurig gekeken naar de huid van een aanstaande ruimtereizigster. Als daar littekens op te zien zijn, gaat ze niet, want die kunnen openbarsten. Ook puistjes zijn taboe, die duiden op gezondheidsproblemen, weten de Chinezen. Ten slotte mag de aanstaande heldin van de Volksrepubliek niet stinken uit een lichaamsopening, want dat leidt in een krappe capsule al snel tot irritatie.

Ondanks deze strenge eisen wisten de Chinezen twee vrouwen te vinden. Zij zijn toegevoegd aan het Shenzou-9 programma en zullen een strenge training ondergaan.

Dit bericht is met toestemming overgenomen van de populair-wetenschappelijke site FAQT.nl

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery