Politie moet wet dienen, niet sociale druk

Posted by on Aug 28th, 2020 and filed under (ON)GEHOORD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Volgens sommige mannen en vrouwen moet de vrouw zich schamen voor haar lichaam. En als ze dat weigert, in ieder geval in het publieke domein beschaamd doen over haar lichaam. Zo ook een mannelijke en een vrouwelijke agent op het strand van Sainte-Marie-la-Mer, nabij Perpignan.

Een vrouw van in de zestig werd daar gesommeerd haar lichaam te bedekken; ze zonde zonder bovenstukje en dat vonden de politieagenten een zonde. In Frankrijk, maar ook elders in de Europese Unie, is genieten van een dagje strand zonder bovenstukje, niet verboden. De Franse agenten dachten daar anders over.

Was het de sociale druk die een Frans stel met kinderen uitoefende, dat de politie de vrouw belaagde? Vonden ze misschien zelf dat het vrouwelijke bovenlichaam iets is om je voor te schamen, iets is waar je als vrouw dus tenminste voor de vorm beschaamd over moet doen? Speelde misschien mee dat de vrouw voorbij haar reproductieve jaren was en daarom al helemaal haar bestaansrecht zou hebben verloren in hun ogen?

Niet gezien mogen worden, is niet mogen bestaan zoals je bent. Zouden de Franse agenten daar bij stilgestaan hebben toen ze de vrouw sommeerden zich te bedekken en zo bij haar beschaamdheid afdwongen. Later verklaarden de agenten aan “mediation” te doen – overigens zonder dat het klagende gezin zelf overwoog te vertrekken.

Stel je voor: je ligt op het strand in je volste recht, en dan schuift de schaduw van twee volledig bedekte dienders over je. Ze torenen boven je uit. Natuurlijk voelde de baadster zich geïntimideerd. Als wetsdienaren niet alleen de wet handhaven, maar als zedenmeesters aan eigenrichting gaan doen, ga ik mij zorgen maken.

Share

Comments are closed

Photo Gallery