Prestatiebeloning verdringt eigen motivatie

Posted by on Jun 7th, 2012 and filed under OPINIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Wie harder werkt en beter presteert, krijgt ook meer betaald. Het lijkt logisch en rechtvaardig, schrijft Paula van Veen, hoogleraar Management Accounting aan de Rijksuniversiteit Groningen in haar column. Volgens haar zijn de nadelen van prestatiebeloning meestal groter dan de voordelen. ‘Het kan organisaties zelfs vergiftigen.’

De hoogleraar noemt het onderwijs als voorbeeld. Daar zou prestatiebeloning moeten worden voorafgegaan door het in kaart brengen van prestaties. Hoe omschrijf je precies de mate van vakmanschap van een leraar? Lastig, niet doen dus, vindt Van Veen.

Maar dat zegt natuurlijk niets over de effecten van prestatiebeloning in het bedrijfsleven, waar output soms heel duidelijk aantoonbaar is. Hier wijst ze op het zogenoemde out crowding-effect: de motivatie van medewerkers om iets te doen omdat ze dat zelf een goed idee vinden, wordt vervangen door geld als motivatie.

Dat is natuurlijk heel mooi om uit te gaan van  ‘eigen motivatie’. Maar is dat niet te veel gevraagd als het om bijvoorbeeld inpakwerk gaat? Van Veen geeft toe dat voor sommige werkzaamheden prestatiebeloning werkt en voor meer complexe taken een minder goed idee is.

Lees hier verder (Engelstalig).

Beeld: 401K

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery