Quotum helpt, beter beleid helpt beter

Posted by on Feb 21st, 2011 and filed under LEIDERSCHAP, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4471600935_ac7c8dee18Een op de drie vrouwen vindt dat haar carrière wordt geschaad door haar sekse. Voor vrouwen boven de 46 gaat het om 44 procent. Bijna driekwart gelooft in het bestaan van een glazen plafond, tegen 38 procent van de mannen. Dit blijkt uit onderzoek van het Institute of Leadership & Management met de titel Ambition and Gender at Work. Voor het onderzoek werden tegen de 3.000 Britse managers ondervraagd.

Zelfvertrouwen en ambitie

Nog niet de helft van de ondervraagde vrouwen is voor een quotum (mannen 24 procent). Vrouwen boven de 45 zijn grotere voorstanders (twee op drie) en zijn 45-plus mannen grotere tegenstanders.

Vrouwelijke managers zien volgens de onderzoekers liever beter beleid dat vrouwen ondersteund in hun ambities. Als belangrijke reden waarom minder vrouwen dan mannen doorbreken, noemen ze gebrekkig zelfvertrouwen en ambitie.

De helft van de ondervraagde vrouwelijke managers zegt veel zelfvertrouwen te hebben, tegen 70 procent van de mannelijke managers. Ongeveer de helft van de vrouwen geeft aan dat ze aan het begin van hun carrière wel dachten ooit manager te worden. Onder mannen is dat tweederde.

Mannen ambiëren meer dan vrouwen een leidende rol als manager of directeur. Vrouwen geven wel blijk van meer ambitie dan mannen als ondernemer. Een kwart van de vrouwen onder dertig jaar geeft aan binnen tien een eigen bedrijf te willen starten.

Fundamentele verandering

Penny de Valk, directeur van het Institute of Leadership & Management, verklaart de uitkomsten door te wijzen op het snelle effect van een quotum in Noorwegen dat ze ‘enig succes’ toedicht. Maar tegelijk noemt ze het een regel die gedrag afdwingt, maar niet de nodige fundamentele verandering oplevert in houding.

Werkgevers zouden volgens haar zelf doelstellingen moeten formuleren met betrekking tot benoemingen. Ze zouden ook vrouwen beter moeten ondersteunen in hun carrière met een meer individuele en transparante aanpak.

Beeld: Courtney Bolton

Follow CEO_ME on Twitter
Share

Leave a Reply

Photo Gallery