Quotum bedrijfsbesturen blijft onzeker

Posted by on Jan 10th, 2011 and filed under POLITIEK, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Komt er een wettelijk quotum voor vrouwen in bedrijfsbesturen, of niet? De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe al Zakenvrouw op fietsaangenomen in 2009: in 2016 zou 30 procent van de topfuncties door vrouwen moeten worden vervuld. Maar het hele idee van quota blijft op weerstand stuiten, en het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer zien te komen. PvdA, CDA en VVD zijn kritisch.

Het FD schrijft vandaag dat CDA en VVD vooral problemen hebben met de ‘limitering van het aantal bestuursfuncties en het afschaffen van de arbeidsrechtelijke relatie tussen bestuurder en vennootschap’. Een gevolg van het wettelijke vrouwenquotum in Noorwegen indertijd was dat bedrijven hun bestuur hebben uitgebreid.

In het Nederlandse voorstel hebben bedrijven niet te vrezen van sancties, mochten ze hun quotum niet halen. Wel heeft vakcentrale FNV en de Vereniging Vrouw en Recht alvast gedreigd naar de rechter te stappen als bedrijven niet in hun jaarverslag kunnen verantwoorden waarom ze te weinig vrouwen in de top hebben. Maar dan moet die wet er wel eerst komen en de beslissing daarover  wordt waarschijnlijk uitgesteld tot na de de provinciale statenverkiezing op 2 maart dit jaar.

Beeld: localjapantimes

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery