Roze bril nekt financieel afhankelijke vrouw

Posted by on Jun 17th, 2013 and filed under (ON)GEHOORD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Drie miljoen vrouwen in Nederland zijn niet in staat om zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen is afhankelijk van een partner, familie of de overheid. Ze verdienen minder dan negenhonderd euro netto per maand of hebben een uitkering. Velen hebben een te rooskeurig beeld van hun toekomst. Zij zijn zich niet of nauwelijks bewust van de financiële risico’s die lopen.

Dit blijkt uit onderzoek dat Aletta E-Quality deed in opdracht van Delta Lloyd Foundation onder ruim 1300 niet economisch zelfstandige vrouwen. De vrouwen in het onderzoek ervaren hun eigen financiële positie niet als risicovol. Zij denken dat een beperkt eigen inkomen voldoende is voor financiële onafhankelijkheid. Zo voelen zij dat althans.

Vrouwen met een partner en kinderen hechten het minste belang aan een eigen inkomen. Zij menen een gelijkwaardige regeling te zijn aangegaan met hun partner, waarbij de partner voor het (hoofd)inkomen zorgt, en zij voor de kinderen. Zij denken niet dat hen iets kan overkomen dat hun positie negatief beïnvloedt, zoals scheiding, werkloosheid en ziekte.

Een deel van de vrouwen laat het regelen van hun financiële zaken over aan hun partner of iemand anders. Zij hebben vaak het idee dat ze dit zelf niet kunnen.

Drie factoren spelen een rol bij het versterken van de financiële zelfredzaamheid van niet-economisch zelfstandige vrouwen: het besef van de eigen inkomenspositie en hun financiële afhankelijkheid daarin, risicoperceptie en financieel zelfvertrouwen.

Beeld: stevendepolo, flickr

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery