Saoedische CEO: vrouwen moeten zelf deuren openen

Posted by on Nov 2nd, 2011 and filed under TOPVROUW. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Nahed Taher, CEO van Gulf One Investment Bank

‘Vrouwen moeten harder werken en niet wachten tot mannen deuren voor ze openen.’ Dit vertelt Nahed Taher (43) tegen persbureau Bloomberg.

Taher was de eerste Arabische vrouw (Saoedisch nog wel) die zelf een bank oprichtte en nu nog steeds de enige vrouw in haar regio die een bank leidt, Gulf One Investment Bank.

Taher mag geen auto rijden van de wet, maar wel grote infrastructuurprojecten financieren. Saoedische vrouwen hebben nog maar net stemrecht gekregen in enkele lokale verkiezingen. Ze blijven tweederangsburgers die zich buiten en binnen in de nabijheid van mannen geheel moeten wegstoppen in een zwarte abaya.

Taher draagt in haar kantoor – mits er geen mannen in de buurt zijn – conservatieve, maar westerse kleding zonder hoofddoek. Buiten haar land op zakenreis kan ze dragen wat ze wil.

Verboden terrein

De bankier heeft zich niet laten tegenhouden om als enige vrouw carrière te maken tussen louter mannen. Ze vindt dat vrouwen zich ook wel wat ambitieuzer mogen opstellen. Ook al zijn de obstakels groot. Een echtgenoot of mannelijk familielid moet toestemming geven aan een vrouw om een opleiding te volgen, te reizen en te werken. Gemengde bedrijven zijn zeldzaam en sommige overheidsgebouwen zijn zelfs verboden terrein voor vrouwen. Toch ziet Taher in het westen ook weinig vrouwen aan het hoofd van financiële instellingen staan.

Taher studeerde economie aan Lancaster University in Groot-Brittannië en aan King Abdul-Aziz University in haar eigen land.

Taher maakte de sprong naar een eigen bank vanuit haar functie als hoofdeconoom bij de Saoedische National Commercial Bank. Ze startte Gulf One in 2005 met 1 miljard dollar in het meer liberale Bahrain (met hulp van grote bedrijven en mannelijke zakenpartners). Nu werkt Taher vanuit haar eigen land, in Jeddah en heeft haar bank ook voet aan de grond Koeweit en Duitsland.

“Je moet het zelf doen”

Met de troonbestijging van koning Abdullah in 2005 zijn er minieme veranderingen. Hij heeft een vrouwelijke minister aangesteld, Nora bint Abdullah al-Fayez (die zich overigens alleen met vrouweneducatie bezighoudt). Hij besloot ook dat alleen vrouwen nog ondergoed en make-up mochten verkopen. Wat Taher betreft is dat niet genoeg: vrouwen moeten ook zelf naar hun werk kunnen rijden. Zonder zelfstandige mobiliteit schiet het nog niet op. Wat haar tegenvalt, zo zegt ze, is dat vrouwen zelf nauwelijks de wil tonen om te werken en geld te verdienen.

‘Ze wachten tot mannen de deuren voor ze openen, maar ze zullen het zelf moeten doen.’

Lees het hele interview hier.

Beeld: Gulf One Investment Bank

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit. “Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery