Scheiden? Eigen broek weer ophouden

Posted by on Jun 25th, 2012 and filed under GELD, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

PVV, PvdA, D66 en VVD willen partneralimentatie aan banden leggen. Ex-partners moeten in staat zijn zelf hun broek op te houden, vinden de partijen. Een wetsvoorstel is in de maak.

Tot nu kan een ex-partner worden verplicht om twaalf jaar lang bij te dragen aan het levensonderhoud van de partner die tijdens de relatie minder of niet verdiende. Weinig of niet werken is echter vaak een persoonlijke keuze, en dus ligt de verantwoordelijkheid voor de consequenties van die keuze bij het individu, zo redeneren de vier partijen.

Helemaal afschaffen
Afschaffen vinden ze nu nog een stap te ver gaan, maar de maximale duur wordt in het wetvoorstel teruggebracht tot vijf jaar. “In de vijf jaar alimentatie kun je zelfs nog een opleiding afronden, als het nodig zou zijn. De enkele nieuwe bijstandsgevallen worden gedekt door minder belastingteruggave”, aldus Louis Bontes die voor de PPV in de Tweede Kamer zit.

Volgens het wetvoorstel hebben partners na een huwelijk van minder drie jaar geen recht op partneralimentatie. Bij een langer huwelijk duurt de alimentatieperiode de helft van het aantal jaren dat de partners getrouwd waren, met een maximum van vijf jaar. Hetzelfde geldt voor geregistreerd partnerschap. Na een relatie van vier jaar heeft de minst verdienende partner dus  recht op twee jaar partneralimentatie.

De meningen op een rij
VVD-Kamerlid Ard van der Sleur in het AD: “De hoogte van de alimentatie kan ook geleidelijk teruglopen. Want zo krijgen mensen een extra prikkel om te gaan werken.”

D66’er Magda Berndsen: “Mensen moeten beseffen dat een huwelijk geen levenslange garantie geeft op partneralimentatie“.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt: “Mensen ervaren de alimentatie vaak als onredeljk lang. Met ons voorstel zullen ze zich beter behandeld voelen en minder snel naar de rechter stappen.”

Naar de rechter stappen is een dure aangelegenheid. Ex-partners die geen alimentatie ontvangen kunnen goedkoop en versneld hun recht halen via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. Ex-partners die verlaging of stopzetting van partneralimentatie wensen – omdat de partner hertrouwt, samenwoont of (meer) gaat werken, moeten naar de rechter stappen.

Overigens geldt al dat wanneer een huwelijk of partnerschap korter dan vijf jaar heeft geduurd en er geen kinderen zijn geboren, de alimentatieplicht maximaal geldt voor een periode die gelijk staat aan de duur van de relatie.

Partneralimentatie vervalt wanneer de alimentatieontvanger opnieuw trouwt of gaat samenwonen. Ook kunnen ex-partners onderling afspreken wanneer de alimentatie afloopt. Meer informatie over rechten en plichten op de site van Nibud en Scheidendoejezo.nl.

Definitie economische zelfstandigheid
Iemand is economische zelfstandig wanneer zijn of haar inkomsten uit arbeid of eigen onderneming meer dan 70% van het nettominimumloon bedragen. Dit is het bijstandsniveau van een alleenstaande (in 2010 bijna 900 euro). Het gaat hierbij alleen om inkomsten uit arbeid en uit eigen onderneming. Uitkeringen, huurtoeslag, kinderbijslag, het ontvangen van partneralimentatie en inkomsten uit vermogen dragen niet bij tot economische zelfstandigheid. De meting van economische zelfstandigheid wordt beperkt tot personen van vijftien tot 65 jaar.
Bron: E-Quality

Beeld: SportSuburban

 

Share

Leave a Reply

Photo Gallery