Stress maakt beleggers banger voor risico’s

Posted by on Feb 18th, 2014 and filed under PSYCHOLOGIE, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

‘Ik word bang als mensen hebberig zijn; ik word hebberig als mensen bang zijn.’ Deze beroemde uitspraak van superbelegger Warren Buffett geeft aan wanneer je het beste kunt toeslaan op de aandelenmarkt: als iedereen naar de nooduitgang holt. De wetenschap geeft Buffett nu gelijk.

Onderzoek aan de Queensland University of Technology in Australië toont aan dat gestresste aandelenhandelaren veel minder risico nemen dan normaal. Ze hebben veel meer stresshormoon cortisol in hun systeem, waardoor ze weinig trek hebben in het kopen van aandelen. Daardoor duurt het langer voor de aandelenmarkt om te herstellen van een crisis.

Voor dit onderzoek werden proefpersonen aan een spel gezet waarbij ze af en toe risico’s moesten nemen. Daarbij werd kunstmatig hun cortisolniveau verhoogd. Gebeurde dat kortstondig, dan handelden de spelers door als normaal. Maar nadat ze acht dagen meer cortisol in hun lichaam kregen, veranderde er iets. Ze gingen in het spel veel voorzichtiger te werk. Gek genoeg werden alleen de mannelijke spelers beïnvloed door het stresshormoon, vrouwen deed het niets.

In interviews over hun spelstrategie legden mannen met veel stresshormoon meer nadruk op kleine risico’s. Daaruit leiden de onderzoekers af dat stress aandelenhandelaren banger voor risico’s maakt. Daardoor keren ze na een crash te laat terug naar de markt, een verschijnsel dat door economen ook wel ‘irrationeel pessimisme’ wordt genoemd. Gevolg is dat instroom van liquide middelen op de markt uitblijft, wat de economie als geheel kan vertragen. Het onderzoek staat in het vakblad PNAS.

Bron: FAQT, populair-wetenschappelijk persbureau.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery