Stress maakt vergeetachtig

Posted by on May 1st, 2020 and filed under GEZONDHEID. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Wie veel stress heeft, gaat dingen vergeten. Een studie van de universiteit van Iowa (VS) toont aan dat gestresste ratten vooral minder kortetermijngeheugen hebben. Dat komt hoofdzakelijk door een chemische stof die cortisol heet. Het lichaam maakt die stof in stressvolle situaties in grote hoeveelheden aan. Dit schrijft populair-wetenschappelijk persbureau Faqt op MSN.
Cortisol helpt ons om in moeilijk situaties snel te reageren en er zijn aanwijzingen dat het zelfs denkprocessen verkort. De prijs die we daarvoor betalen is waarschijnlijk verlies van geheugen.

Doolhof
Ratten hebben een zelfde systeem als mensen. Ook zij maken in stress cortisol aan. De onderzoekers lieten ratten door een doolhof lopen en brachten een deel van de ratten in stress. Dat deel van de proefgroep had meer moeite met het doolhof dan daarvoor. Terwijl ze juist snel erdoorheen zouden moeten lopen; ze weten immers de weg.
Een niet gestresste groep had juist minder moeite met het doolhof, ze vonden makkelijk hun weg omdat ze herinnerden hoe dat moest.
Het effect was nog sterker bij oudere ratten. Ze bleken in hun hersens dankzij de stress ook minder synapsen te hebben, dat zijn de ‘knooppunten’ in het brein die helpen bij de verwerking van informatie. De onderzoekers onderstrepen in hun onderzoeksrapport (gepubliceerd in Journal of Neuroscience) dat het om een relatief klein onderzoek gaat en dat ze het moeten herhalen bij mensen om conclusies te trekken, maar het lijkt geen slecht idee om zo nu en dan eens te ontstressen.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery