The Iron Lady is niet meer

Posted by on Apr 8th, 2013 and filed under RECENT, TOPVROUW. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Indertijd de jongste kandidaat voor het Britse parlement ooit, en nog vrouw ook.

Margaret Thatcher was de eerste vrouwelijke premier van een westers land. Nog altijd een anomalie in Europa. Daarbij was ze ook nog een belangrijke premier voor Groot-Brittannië.

Ze hielp het land economisch weer op de been en onderhandelde stevig met Europa over de belangen van haar land. Na haar dood deze week wordt ze door vriend en vijand geroemd om haar leiderschap. Maar veel navolging van jonge vrouwen heeft ze niet gehad.

Thatcher had een duidelijk doel voor ogen; ze wist waar ze naar toe wilde werken en wat ze er voor moest doen en laten. Toen zij premier van Groot Brittannië wilde worden, nam ze stemtraining. Ze wilde niet schel en krijserig overkomen, zo schrijft ze in haar autobiografie. Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen haar gelijk. Een diepe stem doet het beter bij kiezers. Die vereenzelvigen een bas met leiderschap en kracht.

Onvergetelijke oneliners
In de film The Iron Lady komen haar persoonlijkheid, leiderschapsstijl en de weerstand die ze bij sommige mensen opriep, goed uit de verf. Maar het is vooral een film over ouder worden; overwinning en vervolgens de lange weg van loslaten en aftakeling. Een ontroerend portret van ouderdom – ondanks de razendsnelle bijspijkerles in moderne geschiedenis tussendoor.
Met de weerstand onder vrouwen valt het overigens wel mee. Uit een eerdere peiling in mydaily.co.uk blijkt dat Britse vrouwen Thatcher (en Florence Nightingale en Moeder Theresa) als rolmodellen zien.

Wat ook bijblijft zijn haar prachtige oneliners, een topvrouw die het eigenhandig van kruideniersdochter tot scheikundige, advocaat en uiteindelijk tot het hoogste ambt van een land schopte, waardig:

* One’s life must matter

* Shoulders back, tummies in

* The lady is not for turning.

* We will stand on principle, or we will not stand at all

* Gentlemen, shall we join the ladies? (als ze weer eens de enige vrouw in hoog geplaatst gezelschap is)

Beeld: Photo online, courtesy Margaret Thatcher Foundation

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery