Tips voor een goede banenjacht

Posted by on Apr 14th, 2011 and filed under CARRIÈRE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Je leest een advertentie waar eigenlijk jouw naam op staat, de baan is je op het lijf geschreven, voor jou bedacht….maar dan krijg je geen uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Forbes Woman geeft tips hoe wel door die eerste selectieronde te komen. Om  te beginnen: het sollicitatiegesprek begint met het eerste contact dat je maakt, of dat nou per mail, brief of telefoon is:

1. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Het heeft geen zin om honderden brieven de deur uit te doen, dat schijnt de kansen niet te vergroten. Stuur liever zeer gerichte brieven met een op de  vacature aangepaste CV.

2. Blijf goed georganiseerd. Niets is zo erg als een eventueel aankomende werkgever belt en je niet meer weet om welke baan het ook alweer ging. Zorg vooral dat je alleen op die banen solliciteert waar je echt enthousiast over bent. Dat is zelfs door de telefoon te horen.

3. Blijf altijd professioneel. Of het over de telefoon is, per email of in een gesprek: communiceer zo goed en professioneel mogelijk. Let ook op een net email-adres en een professionele voicemail op je mobiel.

4. Elke impressie is een eerste impressie. Blijf je best doen en doe net alsof elke indruk die je maakt, een eerste is. Dus kleed je altijd goed, blijf beleefd en vooral energiek. Ook als je even een paar zaken afgeeft bij een eventueel nieuwe werkgever. Je weet nooit of je per ongeluk de baas tegen komt.

5. Houd je aan de richtlijnen. Als er staat dat er niet gebeld moet worden over de vacature, doe dat dan ook niet. Een werkgever denkt anders dat je – eenmaal in dienst – helemaal makkelijk regels overtreedt.

6. Doe altijd net wat meer. Een baan zoeken kost tijd en energie, pak het daarom effectief aan. En probeer altijd net wat meer te doen dan nodig om jezelf goed naar voren te brengen.

7. Wees op tijd. Bijvoorbeeld met terugbellen voor een sollicitatie-afspraak. Maar blijf wel nadenken: de telefoon opnemen als je in een café zit te lunchen is niet echt handig om een potentiële nieuwe baas te spreken. Bel terug als je op een rustigere plek bent.

8. Zorg voor een follow-up. Als je je CV hebt gestuurd, bel dan altijd even na of deze goed is ontvangen (tenzij uitdrukkelijk vermeld staat dat er niet gebeld moet worden). Of bedank met een email voor de tijd die ze voor je hebben genomen. Dit geeft blijk van eigen initiatief, daar zijn bedrijven gek op.

 

Share

Leave a Reply

Photo Gallery