Topvrouw loopt meer risico op huiselijk geweld

Posted by on Mar 7th, 2014 and filed under (ON)GEHOORD. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Stel je twee vrouwen voor. De eerste heeft alleen middelbare school en zit achter de kassa van een winkel. Ze verdient het minimumloon. De andere heeft de universiteit afgemaakt en is opgeklommen binnen een grote organisatie. Ze is manager en neemt twee keer modaal mee naar huis. Welke van deze twee vrouwen heeft de grootste kans klappen te krijgen van haar man?

De meeste mensen zullen geneigd zijn de eerste vrouw te zeggen. Toch is het de topvrouw die een grotere kans loopt op een blauw oog. Althans, dat beweert een onderzoekster van de Noorse Politieacademie. Zij bekeek duizenden gevallen van huiselijk geweld en komt tot de conclusie dat het een vooroordeel is dat vooral zwakkere vrouwen slachtoffer worden. Juist vrouwen die meer verdienen dan hun man, lopen meer risico.

Het keerpunt lijkt te liggen bij 67 procent. Als een vrouw dat percentage van het huishoudinkomen meeneemt, dan stijgen de kansen op geweld sterk. Ook het risico op geestelijk misbruik neemt behoorlijk toe. Mannen lijken hun onderliggende economische positie te willen compenseren met het onderdrukken van de vrouw. Ook kan volgens de onderzoekster een rol spelen dat mannen bang zijn ‘ingewisseld’ te worden voor een andere, meer succesvolle man. Het onderzoek is gepubliceerd door het Kilden Information Centre for Gender Research in Noorwegen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van populair-wetenschappelijk persbureau FAQT.

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen (3e druk alweer!)

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Nieuwsgierig naar het verhaal achter CEO me? De schrijvers zijn te boeken voor (interactieve) lezingen. Stuur een mail naar sales@ceome.nl.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery