Vrij? Even uitzieken

Posted by on Dec 22nd, 2011 and filed under BALANS, GEZONDHEID. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Onbedwingbare geeuwaanvallen en misschien zelfs een algeheel gevoel van malaise, en dat nu net tijdens het weekend?Met Kerst nog wel. Grote kans dat het om vrijetijdsziekte gaat.

Ongeveer drie procent van de Nederlanders heeft naar schatting van gezondheidspsycholoog Ad Vingerhoets juist dan last van griepklachten en oververmoeidheid. Weekendmigraine is een bekende variant, net als de welverdiende vakantie die in het water valt door gesnotter en uitputting.

Maar het kan erger. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat bovengemiddeld veel mensen tijdens hun vakantie sterven. Vooral de eerste dagen blijken dodelijk.

Het goede nieuws is dat notoire vrijetijdszieken er zelf iets tegen kunnen doen. Is het eigen huis schoon en goed geventileerd? Ligt het misschien aan een plotselinge verandering in slaap/waakritme, door uitgaan of juist door ‘bijslapen’?

Wie alleen in het weekend een fles rode wijn opentrekt en vervolgens aan het snotteren, slaat heeft wellicht last van een andere vorm van vrijetijdsziekte: wijnallergie. Ineens meer of minder koffie drinken kan ook al hoofdpijn veroorzaken.

Dit zijn nog de makkelijkste oorzaken om zelf weg te nemen. Wat lastiger ligt dit bij werkdruk en stress. Vrijetijdszieken zijn vaak perfectionisten. Sommigen werken zelfs liever dan dat ze vrij zijn. Eigenlijk weten niet goed wat ze met ongestructureerde tijd aanmoeten.

Ze hebben een hekel aan de verplichte sociale nummers in het weekend, of ze denken dat hun werk belangrijker is. In dat geval levert vrije tijd nog meer stress op. Omdat alle afleiding van het werk wegvalt, worden zij zich pas bewust van lichamelijke klachten en mogen zij van zichzelf ziek zijn.

Het is vaak de overgang van werk naar vrije tijd die de meeste problemen oplevert. Daarom is het verstandig om de werkweek te eindigen met een lange wandeling of een sportavond, in plaats van de vrijdagmiddagborrel. Een overgangsrite tussen werk en privé kan helpen het lichaam in een langzamere stand te krijgen. En de mobiele telefoon gaat natuurlijk gewoon uit.

Beeld: Ghindo, Flickr

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery