Vrouwelijke wetenschappers in de lift

Posted by on Nov 26th, 2014 and filed under RECENT, TOPVROUW. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

De For Women In Science-beurzen zijn uitgereikt aan onderzoekers Simone van den Burg en Maryam Kavousi. Doel van de beurzen is om excellente vrouwelijke wetenschappers te steunen en meer vrouwen in de top van de wetenschap te krijgen. In Nederland is nu 1 op de 6 hoogleraren vrouw.

Arts-onderzoeker Kavousi (39) kreeg de beurs voor haar onderzoek naar het voorspellen van de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Universitair docent Van den Burg (43) gaat met haar beurs een onderzoek naar het delen van gen-informatie bij de screening van pasgeboren baby’s.

Onderaan ladder
GRONINGEN-OPENING-ACADEMISCH JAARCijfers van de stichting Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren laten zien dat er in Nederland meer vrouwelijke dan mannelijke studenten zijn, maar dat slechts 16,3 procent van het aantal hoogleraren een vrouw is. Daarmee staan we bijna onderaan de ladder in Europa, net boven België, Luxemburg en Cyprus. Hoewel het aantal vrouwelijke hoogleraren in de afgelopen tijd is gestegen, zal het in dit tempo nog tot 2058 duren voordat er een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen is bereikt in de topfuncties van de wetenschap.

Pluriformiteit
“Ook in de wetenschap is er voor vrouwen nog steeds sprake van een glazen plafond: bewezen is dat vrouwelijke wetenschappers gemiddeld 2,5 keer meer moeten publiceren om op gelijk niveau met hun mannelijke collega’s te worden beoordeeld,” zegt Lidwien Poorthuis van het LNVH.
Cosmeticaconcern L’Oréal en UNESCO startten 2012 met de Nederlandse For Women in Science-beurzen. “Wij zijn ervan overtuigd dat de wetenschap behoefte heeft aan meer vrouwen. Niet alleen voor de balans op de arbeidsmarkt, maar ook voor de pluriformiteit in de wetenschap,” aldus Inge Kaaijk-Wijdogen van L’Oréal in het persbericht.

Share

Comments are closed

Photo Gallery