Vrouwelijke ZZP-ers laten geld liggen

Posted by on Jul 16th, 2012 and filed under GELD, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vrouwelijke ZZP-ers hebben een aanzienlijk lager inkomen dan mannelijke zelfstandigen zonder personeel. Zij werken ook vaker in minder betalende sectoren dan mannen. Anders dan bij de vrouwen speelt het opleidingsniveau bij de mannelijke zelfstandigen zonder personeel geen rol bij de hoogte van het inkomen. Dit meldt het CBS.

Een op de drie zelfstandigen zonder personeel is vrouw. Gemiddeld weten zij 40 procent minder geld te verdienen dan hun mannelijke collega’s. Het verschil is slechts voor een klein deel te verklaren door het lagere aantal werkuren van veel zelfstandige vrouwen. Voor voltijds werkende ZZP-ers bedraagt dit verschil een derde.

Vrouwen blijken vooral actief in cultuur en recreatie. Mannen werken vooral in zakelijke dienstverlening en bouw, waar dus meer geld valt te verdienen. Vrouwelijke ZZP-ers kiezen kennelijk hun bezigheden op andere gronden dan geld. Is dat vooralsnog een luxe keuze – omdat wellichtop de achtergrond de partner  van deze ZZP-ers voor de bulk van het inkomen zorgt? Dat blijkt niet uit deze cijfers. Wel is bekend dat de arbeidsmotivatie van Nederlandse vrouwen verschilt met die van mannen. Kennelijk geldt dit ook voor ondernemerschap. Onder jonge vrouwen neemt het belang van eigen geld en een succesvolle carrière inmiddels toe.

Lees ook:

Aantal ZZP-ers groeit, en ze zijn nog gelukker ook

Vrouwen en geld: een Peter Pansyndroom?

Vrouwen op overnamepad

Beeld: emdot

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery