Vrouwen denken anders over rentestand

Posted by on Jul 27th, 2011 and filed under POLITIEK, RECENT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vrouwen hebben te weinig inspraak in het beleid van de centrale bank van hun land. Dit stellen enkele huidige en voormalige vrouwelijke bankdirecteuren in een artikel van het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

De karige vertegenwoordiging is opmerkelijk gezien vrouwen een aanmerkelijke consumentenmacht zijn; ze zijn goed voor ongeveer zeventig procent van de wereldwijde consumentenuitgaven. Vrouwen bezitten slechts een tiende van de stemrechten als het de vaststelling van belangrijke rentestanden betreft.

Vrouwen brengen andere vaardigheden mee bij beslissingen over de rente, zegt Anne Sibert, die in het bestuur zit van de centrale bank van IJsland. Mannen zouden meer “risico-lievend en overmoedig” zijn.

In Maleisië wèl

De centrale banken van Argentinië, Zuid-Afrika, Maleisië, Honduras, Botswana en de Bahama’s vormen met een vrouwelijke directeur een uitzondering. Voor de samenstelling van het bestuur van de centrale bank van Kenia is een quotum van kracht. Twee van de vier externe commissieleden moeten vrouw zijn. Daarmee is hun stemkracht 25 procent.

Sinds 1998 heeft de Bank of Japan in ieder geval een van de negen bestuurszetel gereserveerd voor een vrouw.
In het boek Women Want More schat Michael Silverstein, auteur en partner bij BCG, dat vrouwen ongeveer 18 miljard dollar per jaar verdienen in 2014 en 28 miljard dollar van de uitgaven voor hun rekening nemen.

Neem initiatief

Vrouwen moeten meer initiatief nemen, vindt Joanne Kellermann, directeur bij De Nederlandsche Bank, om het tij te keren. “Veel vrouwen zijn van nature geneigd om te wachten tot de organisatie hun management potentieel opmerkt.”

Maar een deel van het probleem ligt ook nog in het gebrek aan vrouwen met relevante kwalificaties en vaardigheden, aldus de IJslandse Sibert.

Lees het volledige artikel op Bloomberg.com.

Follow CEO_ME on Twitter

Share

Leave a Reply

Photo Gallery