Vrouwen en geld: een Peter Pan Syndroom

Posted by on Apr 10th, 2012 and filed under OPINIE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Door Caro Ritsma

‘Ik durf niet te zeggen hoeveel die laarzen hebben gekost’, stond laatst in de Volkskrant. Sprak hier een verkoopster van de daklozenkrant? Een bijstandmoeder? Een vrouw in de schuldsanering?
Nee, de vrouw die dit niet durfde te zeggen, is in het dagelijks leven verantwoordelijk voor honderden medewerkers en een begroting van ruim tachtig miljoen. Een CEO in wat bekend staat als de grootste slangenkuil van het land: de omroepwereld. Dat moet een vrouw van kaliber zijn. Die keihard werkt voor haar geld en zelf wel zal bepalen waar ze het aan uitgeeft. Dus waarvoor schaamt ze zich dan?

Veel vrouwen lijden volgens Caro Ritsma aan het Peter Pan Syndroom.

Wie in een spetterende jurk op een feestje verschijnt, krijgt complimenten. Leuk. Maar échte bewondering valt je ten deel als je ook nog eens roept dat de jurk ‘maar een koopje’ was. Mocht George Clooney die avond aan jouw zijde verkeren? Het zou waarschijnlijk minder gewicht in de schaal leggen. George die, net als alle andere mannen, overigens nooit zou roepen dat zijn pak ‘maar een koopje’ was. Wat zeggen die woorden nou eigenlijk?

Als ik uitleg wat voor werk ik doe, gaat het soms nog een stapje verder: ‘ik vind geld gewoon niet zo belangrijk’. De ene keer gaat dat gepaard met een superieure blik, de andere keer zie ik een wezenloze uitdrukking. Maar, hoezo vind je geld niet belangrijk? Zijn dat tegenwoordig magic words bij de kassa, hoef je dan niet af te rekenen?

Wat is dat toch, met vrouwen en geld?
Ieder mens heeft noden en wensen en geld speelt daar altijd een faciliterende rol in. Geld is daarom iets om te koesteren, om een ondubbelzinnig warme relatie mee te onderhouden. Voor die relatie moet je soms ook vervelende dingen doen, zoals het verdiepen in materie waar niet je primaire interesse ligt. Of een gesprek voeren, bijvoorbeeld over je beloning, dat je confronteert met onzekerheden. Maar de vrouw die haar financiën omarmt, wacht een mooie opbrengst; geen schuldgevoel over aankopen, meer keuzes en daarmee meer vrijheid om het leven in te richten zoals zij dat wil.

Mooi, maar een sprookje
Het is best mogelijk dat je als vrouw besluit dat je niet de financiële verantwoordelijkheid voor je bestaan wilt dragen. Dat je afspreekt dat je echtgenoot dat doet. Maar doe het bij je volle verstand. Bedenk dat echtscheiding en andere malaise dit fundament voor noden en wensen behoorlijk kunnen aantasten. Ook als je zoiets in jouw leven ondenkbaar acht. Echt waar.

Ik las dat het onderzoek van Delta Lloyd bevestigde dat veel vrouwen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun financiële bestaan en opeens wist ik wat het is met vrouwen en geld. Het is een Peter Pan relatie. Het is het verhaal van het meisje dat niet wilde opgroeien, net als Peter Pan. Prachtig verhaal, maar wel een sprookje.

Caro Ritsma is eigenaar van Benefitsyou, het eerste bureau in Nederland waar een ervaren expert adviseert hoe je het beste over je arbeidsvoorwaarden onderhandelt. Zij is arbeids- en organisatiepsycholoog en zat vele jaren aan de ‘andere kant’ van de tafel waar zij onderhandelde met werknemers, zzp’ers, vakbond en ondernemingsraad. Eerder verscheen een column over onderhandelen van haar hand op CEOme.nl.

Follow CEO_ME on Twitter

CEO me! Handboek voor ambitieuze vrouwen – en mannen is uit.

“Knappe prestatie” en “niet het zoveelste boek over topvrouwen te zijn, maar juist een boek over ménsen” (Management Team)

“De auteurs hebben smeuïge verhalen boven water gekregen” en “onderhoudend en adviezen genoeg in dit boek”(NRC)

Benieuwd naar de persoonlijke inzichten, verhalen en beste carrièreadviezen van Nederlandse topmannen en topvrouwen?
Laat onder meer Jan Kalff, Mirjam Sijmons (ANWB), Pauline van der Meer Mohr (Erasmus), Karel Vuursteen en Caroline Princen (ABN Amro) je meenemen naar hun werkkamers en kijk de kunst af voor de tocht naar een topfunctie.

Bestel hier het boek. We berekenen binnen Nederland geen verzendkosten.

Share

Leave a Reply

Photo Gallery